56-годишният италианец Валтер Биот е капитанът II ранг от военноморските

...
56-годишният италианец Валтер Биот е капитанът II ранг от военноморските
Коментари Харесай

Заловените италиански и руски шпиони се срещали в Рим като по сценарий от Студената война

56-годишният италианец Валтер Биот е капитанът II сан от военноморските сили, който беше задържан за шпионаж на 30 март след среща с съветски боен, оповестиха управляващите в Рим. При тайната си среща с съветския боен на паркинг в южен Рим, след която беше арестуван, той получил от него 5000 евро в плик за последната пратка от предадени секретни документи.

Според италианските медии сътрудниците на Биот останали като изумени от арестуването му, защото никой не очаквал от него, че шпионирал в интерес на Русия. В момента на задържането си капитанът бил на работа в Генералния щаб на армията, в отдела за военна политика и обмисляне, който е извънредно внимателен. Именно екипът му образува политическите наставления по тематиките, свързани със сигурността и защитата.

Сред отговорностите му са и ръководството на интернационалните връзки, касаещи главнокомандващия Генералния щаб във връзка с разоръжаването, както и предлагането на консултантска активност в интернационалните съглашения, свързани с защита.

В ролята си на офицер от военноморските сили Биот имал в предишното специфична роля – той ръководел самолетните интервенции в другите им форми –от ръководството на радарите, до управлението и ръководството на изтребител-прехващачи. Заради тази си специализация Биот в продължение на дълги години бил качван постоянно на самолетоносача “Гарибалди”. През 2010 година Биот влезнал в Генералния щаб на флота, като през 2016 година бил и в кабинета на министъра на защитата. През 2018 година минал в Генералния щаб за защита, в отдела за военна политика.

Биот е женен и има 4 деца. В последно време имал фамилни проблеми.В четвъртък Биот би трябвало да бъде разпитан и да съобщи своята версия на случилото се.

След задържането на италианския капитан Рим експулсира двама чиновници на съветското посолство в Италия – военния, корумпирал Биот, както и неговият пряк началник.Италианският външен министър Луиджи ди Майо привика съветския дипломат Сергей Разов, на който беше връчена и протестна нота. Разов изрази огорчението си от случилото се и пожела то да не повлияе на италианско-руските връзки.

Според изданието „ Хъфингтън пост” паника е обзела доста държавни управления от НАТО, защото Биот е бил заловен да предава документи, свързани с военната телекомуникация. Тя е извънредно внимателен аспект за сигурността на НАТО. Британският министър на външните работи Доминик Рааб е изразил взаимност с Рим, определяйки като „ дестабилизиращи” дейностите на Москва, която се стреми „ да подкопае един съдружник от НАТО”.

Според осведомителната организация Кронос размяната на документи против пари сред италианския капитан и съветския боен вървяла от месеци, а може би и от година. Срещите ставали като по сюжет от Студената война. Руснакът слизал постоянно на спирката на метрото в южния римски квартал Еур, вземал рейс, след което слизал на спирка оттатък Околовръстния пръстен на Рим – в предградието „ Спиначето”. Тук, откакто направел обстоен оглед на зоната, с цел да разбере дали италианецът не е наблюдаван, се срещал с Биот на паркинг близо до един супермаркет.

След това руснакът давал на Биот избрана сума, като при последната среща бяха 5000 евро, против което получавал флашка с копия на секретни документи. Двамата нямали разбиране, че следователи от специфичните служби на карабинерите ги следели от месеци, и че подслушвали всяка тяхна дума.

По всяка възможност италианският боен имал потребност от пари поради фамилни проблеми. Срещите му с руснака ставали постоянно в колата му, в която следователите съумели да скрият подслушвателни устройства и телекамери, по този начин запечатали всички срещи.

На последната си среща обаче Биот отишъл с друга от предходната си кола. Затова и след срещата сред двамата следователите решили да се намесят. Руският боен се опитал даже да избяга, само че бил спрян от карабинерите. След това той се затворил в себе си, спрял да приказва, отказал да яде и да пие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР