56 диви зайци са били разселени в елитното ДЛС-Паламара край

...
56 диви зайци са били разселени в елитното ДЛС-Паламара край
Коментари Харесай

Разселиха зайци в елитното стопанство „Паламара“

56 диви зайци са били разселени в елитното ДЛС-Паламара край Шумен. Целта е да се възвърне популацията на този тип. Дивите зайци в природата понижиха фрапантно в края на предишния век. Причините са най-много в интензивната стопанска активност и потреблението на химически препарати, които водят до обилни промени в местообитанията им. Вина за намаляването на дребния дивеч имат и хищниците, включително и скитащите кучета.
 %d0%b7%d0%b0%d0%b9%d1%86%d0%b8  %d0%b7%d0%b0%d0%b9%d1%86%d0%b8-3
Историята на ДЛС-Паламара сочи, че на територията на стопанството в предишното е имало обилие, както от наедрял, по този начин и от малък дивеч.

„До скоро напъните ни бяха ориентирани към възобновяване на популацията на едрия дивеч, само че в този момент обръщаме взор и върху дребния. Един от главните му представители и мечтан обект за лов е дивият заек. Разселените диви зайци са закупени от „ Сокол-БЛРС ““, изясни ловният специалист на Североизточното държавно дружество инж. Тервел Стефанов. Ловни експерти ще следят положението им.

Ежегодното разселване на животни в ловните и горски стопанства е целенасочена политика на управлението на СИДП. Това е един от най-ефективните способи за възобновяване на популацията, който се е потвърдил през годините.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР