56,7 млн. лв. компенсации заради високите цени на електроенергията през

...
56,7 млн. лв. компенсации заради високите цени на електроенергията през
Коментари Харесай

ВиК дружествата са получили 56 млн. лв. компенсации заради скъпия ток през 2021 г

56,7 млн. лева обезщетения поради високите цени на електрическата енергия през 2021 година са изплатени на всички ВиК сдружения към края на март тази година , оповестяват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. За първите четири месеца на 2022 година сдруженията от бранш ВиК също ще бъдат обезщетени от страната поради високите цени на тока на два транша с още до 62 млн. лева Това става допустимо откакто Министерският съвет удължи характерната мярка за подкрепяне до края на април.

Средствата се отпускат с решения на държавното управление по създадения от Министерството на районното развиване и благоустройството обезщетителен механизъм. От Министерство на регионалното развитие оповестиха, че програмата за подкрепяне, утвърдена през януари от държавното управление, е ориентирана към всички небитови крайни клиенти.

ВиК сдруженията съумяват да покрият сериозните финансови дефицити поради високата цена на тока и по този начин да се избегне рискът да изпаднат в несъстоятелност, с помощта на намесата на страната.

През януари държавното управление взе решение да бъдат обезпечени до 61 млн. лева , с които да се покрие дефицитът на ВиК сдруженията, насъбран поради доста увеличените цени на електрическа сила през 2021 година Разплащането на средствата за м.г. се извърши по Споразумение сред министерствата на районното развиване и благоустройство и на енергетиката.

В утвърдените бизнес проекти от 2021 година междинната цена на ел. силата е 82 лева./MWh, с която е разчетен и разходът за електрическа енергия в одобрените от КЕВР цени на ВиК услугите. За съпоставяне през декември предходната година приблизително месечната борсова цена на сегмента " ден напред " е била 429,92 лева./MWh, т.е. над пет пъти по-висока.

Програмата за компенсиране на непредвидените разноски на сдруженията от бранш ВиК се управлява от Министерство на регионалното развитие, а заплащанията се правят от Министерство на енергетиката по банкови сметки, посочени от съответните сдружения - заявители на компенсацията. От своя страна сдруженията имат обвързване неотложно да преведат сумите за покриване на отговорностите си за електрическа енергия.

Подпомагането на ВиК операторите ще продължи до края на април 2022 година.

За април обезщетенията за електрическа енергия са в размер на до 16 млн. лева Тези средства се обезпечават в границите на бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система.
 Вдигат тавана на обезщетенията на бизнеса за тока
Вдигат тавана на обезщетенията на бизнеса за тока

Лимитът за подпомагането се усилва от 250 на 300 лева./мегаватчас
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР