56,1% от членовете на БСП са участвали в гласуването за

...
56,1% от членовете на БСП са участвали в гласуването за
Коментари Харесай

56,1% от членовете на БСП гласуваха днес за лидер |

56,1% от членовете на Българска социалистическа партия са взели участие в гласуването за водач на партията, оповестиха от пресцентъра на социалистите. 

Към 15 часа партийната изборна комисия регистрира 45 435 дали своят вот социалисти от общо 80 901. 

Изборният ден продължи до 19 часа. Комисията има 48 часа след края на изборния ден, с цел да разгласи резултатите.

По-рано през днешния ден към 11 часа изборната интензивност беше 38,69% или 31 301 дали своят вот социалисти, регистрира централната изборна комисия на Българска социалистическа партия.

Във вота официално се състезават Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Валери Жаблянов и Красимир Янков. На 8 септември обаче Янков и Жаблянов оповестиха, че се отдръпват от " присъединяване в акцията " и приканиха поддръжниците си да не вървят до изборните урни. Така на процедура борбата за лидерския пост през днешния ден ще е сред Корнелия Нинова и Кирил Добрев.

" Разгледали сме към 50 тъжби от разнообразни покровители на множеството от претендентите. Жалбите могат да бъдат групирани в няколко групи. Една от групите е по отношение на заменени изборни пространства. При осъществените инспекции от ЦКПИ се установи, че подмяната на пространства в прилежащи такива или даже гласоподаване пред тези пространства се е наложили заради събитието, че кметове и кметски наместници, които не са от Българска социалистическа партия, са нарушили предварителните съглашения и не са дали достъп до уговорените пространства за гласоподаване. Една от последствията от тази замяна е по-късното започване на гласуването в някои секции, за което също имаме няколко тъжби ", съобщи заместник-председателят на ЦКПИ Румяна Сидерова.

По нейните думи другата огромна група тъжби е по отношение на това, че някои Общински препоръки не са разгласили графиците на мобилните секции. Сидерова посочи, че става дума за секции и секционни комисии, които по график посещават разнообразни обитаеми места, където има по-големи групи социалисти.

" Заради това и някои от покровителите по-трудно са разкрили тези секции, само че в границите на деня това нарушаване е отстранено ", добави тя.

Сидерова сподели още, че е прегледано и нарушаване в регион " Приморски ", Варна, където е основана прекалено огромна преносима изборна секция с доста на брой гласоподаватели, което сложило под въпрос дали могат да бъдат обиколени в изборния ден с две преносими изборни кутии. Относно преносимите изборни секции във Варна, не са били известени покровителите за техния график, само че и това е отстранено, добави тя.

" Имаме и тъжба по отношение на пропагандни материали, които са били на масата на секционната изборна комисия при започване на изборния ден. След извършен диалог с Общинската комисия незабавно са били отстранени, защото на масата не може да има нищо друго с изключение на кутията, бюлетината и изборния лист ", безапелационна е социалистката.

" Някои от жалбите са свързани с изборните описи, че са формирани по съществени партийни организации, а не по по азбучен ред, само че това не е нарушаване. От шуменския регион е постъпила тъжба против решение на Общинския съвет за основаване на комисиите и разпределението на социалистите по тях, само че това решение ние към този момент не можем да разгледаме, защото е предшестваща фаза или от дълго време е в изминал период ", приключи Сидерова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР