55% от лекарите у нас са били жертва на агресия,

...
55% от лекарите у нас са били жертва на агресия,
Коментари Харесай

Повече от половината лекари у нас са били жертва на агресия

55% от лекарите у нас са били жертва на експанзия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална експанзия по време на работа. За съпоставяне, всички останали специалности са се сблъсквали с експанзията в доста по-малки мащаби – 17%. Това съобщи ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, цитирайки изследване, направено от организация „ Тренд “ за БЛС. И добави, че за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7 на 100 от лекарите, като за останалите специалности този % е два пъти по-малък – 3%.  

„ Реалните случаи обаче са в пъти повече “, разяснява доктор Иван Маджаров.  

Председателят на БЛС изнесе данни от изследване на съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на принуждение. Оказва се, че обстановката в близката до нас Турция обаче е доста по-сериозна, там съвсем 90% от заетите в здравния бранш са били жертва на принуждение най-малко веднъж през кариерата си.  

Д-р Маджаров коментира, че агресивното държание се генерира основно от: угриженост за здравословното положение, дългото очакване, чувството за неприятно качество на получените грижи и произлизащото от това незадоволство от отношението на медицинския персонал 

„ Физическата и вербалната експанзия против заетите в здравния бранш освен слага в риск живота и здравето на медиците,  има негативно влияние върху психическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга мотивацията им за работа. В резултат на това, насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск даването на здравна помощ на пациентите “, безапелационен беше доктор Маджаров.  

Според ръководителя на БЛС превъзмогването на казуса с насилието над лекари минава през подготовка на медиците за държание при рискови ситуации; повишение на престижа на съсловието измежду обществото посредством въвеждане на спомагателни часове в училище; разпространяването на информация по отношение на смисъла на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; установяване на Национален ден за обучение и предварителна защита против насилието над здравни и социално-здравни експерти. 

По думите му не на последно място тук са и справедливите и бързи санкции и непрекъснатото рационализиране на правната рамка, която да не основава чувство за безотговорност у причинителите. По данни на Прокуратурата на Р България през 2017 година записаните случаи на експанзия у нас са близо 40, а през 2018 година понижават на 26. В идващите 2-3 години записаните набези са на половина.  

Положителната наклонност обаче бележи поврат през тази година (2022 г.). По данни на Прокуратурата до месец юли производства за нанесени телесни повреди на медицински експерти, са формирани против 8 лица, а наказаните са петима.  

Като в посочената статистика не влиза един от последните фрапиращи случаи от това лято, когато мъж и жена нападнаха и душиха младата лекарка Айлин Ахмед в Центъра за незабавна помощ в Шумен. След намесата на БЛС и с помощта на бързата реакция на Прокуратурата нападателите получиха оптималната присъда, която планува законодателството. Майката е наказана на 1 година отнемане от независимост с тригодишен период на тестване, а бащата - на 6 месеца също с тригодишен период на тестване.  
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР