55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече

...
55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече
Коментари Харесай

Има два потвърдени случая на западнонилска треска в България

55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с доказана към този момент от тестванията диагноза - западнонилска тресчица. След тежко прекоматозно положение пациентът се усъвършенства, оповестиха от Университетската болница " Св. Георги " в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни болести.
Повече за рисковото заболяване обясни в ефира на Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания.
През 2015 година за първи път у нас е потвърден случай при дете, който за благополучие е с удобен излаз. Преди десетина дни имахме случай на жена, която към този момент се усъвършенства, а на 3 септември е потвърден западнонилски вирус и в материали от 55-годишен мъж, изясни експертът. Той сподели още, че западнонилската тресчица е заболяване, което се среща постоянно в прилежащите ни страни на Балканите, като има много случаи, изключително в Сърбия и Гърция.
" Ако 200 души бъдат ухапани от инфектиран комар, заболява един, който може да развие инфектиране на централния мозък от 100 души с такова инфектиране, може 15-20% да загинат, според от степента на инфектиране ", изясни проф. Кантарджиев.
Опасният вирус се популяризира от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а контейнер на вируса са прелетните птици. Носилите изрично не са тигрови комари, това е илюзия, изясни специалистът. Вирусът може да бъде пренесен посредством инфектирана кръв, удостовери проф. Кантарджиев.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР