55.46% от хората смятат, че лекарската професия е най-привлекателна, най-непривлекателно

...
55.46% от хората смятат, че лекарската професия е най-привлекателна, най-непривлекателно
Коментари Харесай

Никой не иска да става локомотивен машинист

55.46% от хората считат, че лекарската специалност е най-привлекателна, най-непривлекателно е да бъдеш локомотивен експерт.

Резултатите от изследване на АИКБ показа проф. доктор Стефан Петров. Проучването работодателската организация прави за реализиране на устойчива и качествена претовареност чрез възстановяване привлекателността на специалности със едва предложение на пазара на труда в основни за развиването на българската стопанска система браншове.

Проектът ще бъде възложен на Министерство на труда и обществената политика (МТСП).

Професиите с най-голям рейтинг са машинните инженери (48.61%), настройчици на машини (43.10%), заварчици (39.60%) и стругари (35.44).

В отрасъл " Транспорт и спедиция " с най-голям резултат са самолетните водачи (54.64%), а най-нисък резултат означават локомотивните машинисти - 26.02%. Висок е резултатът на здравната реализация - 55.46%, като там най-нисък рейтинг имат операторите на здравна инсталация - 33.14%.
По думите на Стефан Петранов на българския трудов пазар съществуват редица проблеми, като противоречие сред потребностите на бизнеса от квалификации и уменията на наличните трудови запаси.

Това съставлява сериозен проблем за трудовия пазар, само че същинските измерения на казуса може да се види, когато той се проектира върху положението на българската стопанска система, установи проф. Петранов.

" Растежът на стопанската система е стеснен, тъй като доста нововъведения не мога да бъдат направени заради неналичието на работна мощ ", посочи той и добави, че когато липсват умения и служащи стопанската система не може да се развива.

Проф. Петранов настоя да се работи целеустремено и проведено за повишение рейтинга на привлекателността на специалности, които са значими за стопанската система.

" Ако привлекателността на по-слабо търсените специалности се усили, това ще подкрепи развиване на предприятията и стопанската система като цяло ", посочи професорът. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР