55 000 работни места са загубени през 2021 г. по

...
55 000 работни места са загубени през 2021 г. по
Коментари Харесай

2022 – под знака на фалити или на растеж

55 000 работни места са изгубени през 2021 година по редица аргументи, главната от които е повишаването на силата, казва ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Сега огромният въпрос пред него и сътрудниците му работодатели е дали процесът ще ескалира и предприятия ще бъдат принудени да преустановят активност. Или пък 2022-а ще е годината на дълго чакания напредък. Много мениджъри се притесняват, че

„ Арсенал ” повлече крайник

Оръжейният цех затвори до 11 февруари и пусна 8000-ия си личния състав в заплатен и неплатен отпуск. „ Ясните предизвестия от цели браншове, че цената на електрическата енергия ще докара до прекъсвания на предприятия, се излъчват още от август. Редица браншове, като произвеждане на метали, цимент, торове, стъкло, хартия, отливки и други, ограничиха активността си. ", разяснява за " Мениджър Нюз " Васил Велев.

Но освен „ първоешалонните браншове са пострадали – измежду едни от първите бяха и предприятията от шивашкия, текстилния и трикотажния бранш, както и производителите на кожени произведения и обувки. " Те бяха определили до 15 септември период на толерантност да устоят на цените на електрическата енергия. Покрай бурната акция на работодателите, към която се причислиха и синдикатите, довела след митинги в центъра на София до погашение на избрани обезщетения, затварянето на предприятия се отсрочи във времето ”, напомня Велев.

През декември над 140 браншови организации поддържаха предложенията на националните работодателски организации за компенсиране на рисковите цени в сходство с рекомендациите на Европейската комисия. „ Това се наложи, тъй като периодите от предходните ни сделки с втория длъжностен кабинет изтекоха. Получи се закъснение на взимането на нови ограничения. Сега към този момент има действителни дейности, само че би трябвало да се разбере, че доста предприятия са на ръба на затварянето ”, сигнализира ръководителят на АИКБ. Според него у нас има

хора, които изпитват „ класова ненавист ”

към бизнеса. “На тях ще кажа, че безусловно същите проблеми имат браншове, които са напълно или преобладаващо държавни и общински, в това число лечебни заведения, детски градини, музеи, театри, учебни заведения. Няколко месеца след митинга на работодателите и общините схванаха, че има проблем със сметките за улично осветяване. Освен това, с цел да схванат, че „ класовия зложелател “ е различен, ще обърна внимание, че повече пари за ток, значи по-малко пари за заплати на 2 милиона трудещи се (ако въобще има работа и заплати) и в това време - купища пари за разхищение в АЕЦ и НЕК ”, обобщава Васил Велев.

В най-тежко засегнатият от пандемията бранш - туризма, също не царува оптимизъм. Засега единствено двама туроператори са оповестили, че преустановяват активност към началото на годината, оповестяват от Обединение „ Бъдеще за туризма ”

„ Ще се броим към края на 2022-а, когато изтича и срокът за възобновяване на професионалната застраховка „ Отговорност на туроператора ”, наложителна за практикуване на активност ”, споделя Павлина Илиева, ръководител на Сдружението. По данни на най-голямата организация на туроператорите и туристическите сътрудници цените на пакетите са скочили със 7 до 10% поради повишаването на горивата и електрическата енергия, на което са реагирали хотелиери и превозвачи. „ Годината ще бъде тежка, тъй като с струпване към следствията от пандемията и стягането на режима на интернационалните пътувания се прибавя и този с повишаването на енергоносителите ”, обобщава Илиева.

„ Цената на туристическите транспорти не се е вдигнала сензитивно. Бих споделила, че нарастването не надвишава 5%, което води до сензитивно понижаване на облагата, само че поради тоталната липса на работа и общата обстановка в туризма, на този стадий други нараствания не са вероятни ”, споделя Радка Мандилова, ръководител на Национално съдружие „ Случаен транспорт ”. Според нея огромна част от туристическите рейсове към този момент са „ на трупчета ” и не поради повишаването на горивата, а от по-рано поради COVID-кризата, поради която още от март 2020 година груповият туризъм е стеснен. „ Много от компаниите в сектора преустановиха активността си, заради редицата ограничавания в напредването, изключително на туристи от/ за Азия. Единствената помощ в размер на 8% от оборота за 2019 година не съумя да избави ситуацията и компаниите бяха принудени последователно да освободят личния състав си и да спрат активност - някои към момента краткотрайно, други дефинитивно ”, прибавя Мандилова от Сдружението за туристически транспорти.

Действията на държавното управление сигурно са по-добри от това да не се прави нищо, само че

можеха да бъдат и по-навременни

споделят от АИКБ. В редица страни от Европейски Съюз сходни ограничения се започнаха през септември. „ Сагата с изборите, с изключение на с всичко друго, ощети стопанската система и обществото като цяло и с това, че задълбочи казуса с некомпенсираните изключителни разноски за сила, които за голямото болшинство са непостижими непредвидени разноски, а за няколко предприятия са големи, непредвидени облаги. Ние благодарим на държавното управление, че се ангажира с проблемите, това не е малко, само че оставаме резервирани към метода. Предвид електроенергийния микс у нас, България може да печели добре от обстановката със свръхвисоките цени на електрическата енергия в Европа. И като бюджет, и като електроенергетика, без да утежнява конкурентните позиции на българската промишленост, като компенсира несимволично и навреме потребителите за сметка на част от изключителните облаги на сдруженията от БЕХ ”, разяснява Васил Велев. Той се притеснява, че работодателите през днешния ден не знаят какво би се случило при една ескалация на напрежението в интернационалните връзки и от там в цените на силата. Нещо повече – няма ясна стратегия за компенсиране на цените даже за идващите два месеца.

Предложеният от държавното управление проект наподобява осъществим и

ще понижи шока от нарасналите цени

на електрическа енергия и газ, който редица промишлености у нас усетиха през есента на 2021 година, считат обаче от Българо-американската комерсиална камара. От там са безапелационни, че е нужен деен разговор с присъединяване на всички заинтригувани страни, с цел да бъде преодолян резултатът от волатилните цени върху българската стопанска система и отсега нататък. От камарата считат, че би трябвало да има благонадежден експертен разбор, предшестващ окончателните политически решения, посредством добре таргетирани ограничения да бъдат подкрепени директно засегнатите пазарни участници, без да се разклаща действието на електроенергийния пазар, в това число и ценообразуването.

2022 ще бъде година на тествания

обобщават работодателите. „ Преди да се развихри енергийната рецесия, имаше всички изгледи 2022-а да бъде година на възобновяване и на интензивен стопански напредък. Колкото и необикновено да звучи, само че на някои браншове у нас, измежду които са машиностроенето и мехатрониката като цяло, пандемията не се отрази отрицателно на поръчки, дори назад – работата поради на пренареждане на веригите на доставки набъбна доста. Така че за редица браншове годината вещаеше благоприятни условия за напредък, за реинвестиране на облагата, за отваряне на нови работни места. Само че казусът се оказа не пандемията, а сюрреалистичната енергийна рецесия ”, показва Василев. Според него тя се развихря месец-два по-рано, в сравнение с в останалите европейски страни. Причината – отсъстващата процедура за дълготрайни контракти за доставка на електрическа енергия. „ Уверени сме, че в случай че има близко взаимоотношение сред работодатели, изпълнителна и законодателна власт, ще се намерят решения за минимизиране на вредите от сполетялото ни ценово злополучие ”, заключава Велев.

Трудна година за действителната стопанска система, чака и Българо-американската комерсиална камара. Според разбори на организацията стабилизирането на цените на електрическата енергия на по-ниски по отношение на сегашните равнища, само че до стойности значително над 100 евро/МВтч, няма да е преди лятото. България е изправена пред няколко рецесии в браншове като опазване на здравето и енергетика, както и във връзка с конкурентоспособността на стопанската система. Очаква се държавното управление да работи още по-ефективно с Европейската комисия и с други институции на Европейски Съюз по провокациите от Европейската Зелена договорка, предлагат от камарата. От там още един път декларират, че ще оказват помощ за публичен спор сред държавно управление, специалисти и бизнес със изчерпателен отчет за някои от най-жизнеспособните способи за декарбонизация на българската електроенергетика. В допълнение към казуса с гарантиране на устойчивостта на веригите на доставки и предизвикателните цени на силата, фирмите, които работят в България са изправени пред условието да понижат своя въглероден отпечатък. Това условие произтича както от техните тактики, основани на проектите на техните компании-майки или на упованията на своите клиенти. Според камарата, тези вложения ще бъдат значими по своя мащаб. Затова държавното управление би следвало да обмисли подобаващи тласъци за компании, които влагат във въглеродно неутрално произвеждане.

Апокалипсисът в стопанската система се отсрочва

съгласно макроикономисти. „ Индексът на производството в преработващата индустрия отбелязва растеж от 0.7% по отношение на октомври, и с 5.5% по отношение на ноември на 2020-а. Износът на артикули през ноември бележи исторически връх от 6.2 милиарда лева, като растежът е над 26% по отношение на година по-рано. Безработицата резервира ниското си равнище от 4.8 на 100 ”, акцентира Лъчезар Богданов, основен икономист от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Той добавя, че данните за европейската стопанска система са идентични като цяло – възобновяване продължава, потреблението е на същите равнища, без значение от инфлацията. „ Без да влизаме в подробен разбор на стопанската обстановка, най-малко към този момент няма никакви знаци за апокалипсис – в противен случай, множеството данни сочат прегряване и проблеми в предлагането и доставките. Частично това дава и пояснение за повишаване на доста артикули, първични материали и материали отвън енергийните ”, обобщава специалистът.

Автор: Светлана Тодорова-Ваташка
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР