5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района

...
5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района
Коментари Харесай

Ниска избирателна активност в Турция – три пъти по-слаба от вота преди седмица

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в региона на Истанбул, сочат данните към 16 часа - три пъти по-малко спрямо вота предходната неделя. Подобна е и картината в Бурса - градът с най-вече изселници от България.

В Бурса от изселническите сдружения оповестиха безмълвен митинг и протест на вота поради неналичието на каквато и да е неоправдателна реакция за напрежението сред София и Анкара от последната седмица.

В двете секции в квартал „ Авджълар “ в Истанбул са дали своят вот по-малко от 600 души към 17 часа – броят на далите своя избор предходната неделя беше по-висок единствено в едната от секциите.

Изборният ден в Турция стартира със разногласия и замяна на реплики на всеослушание за попълването на декларациите и за спазването на отдалеченост от машините.

„ На два метра от машината. Тайната на вота е извънредно значима. Декларацията е част от изборните бумаги. “

„ Може ли да се попълни един отказ, подписват се пред членовете на изборната комисия. “

Този път в Турция има наблюдаващи – по един в секциите в района на Истанбул.

Декларациите се подписват пред членовете на СИК, въпреки това да не се изисква съгласно методическите инструкции на ЦИК, съблюдава се и отдалеченост от 2 метра сред гласуващия на машина и члена на СИК.

Без опашки и без диалект на турски език минава изборния ден.
„ Звъним една на друга, с цел да разберем дали има въобще гласоподаване и къде ще бъде… Миналия път… дневно минимум шест известия получавахме… - да не забравите, 14-и, еди си по кое време, в еди си какъв брой часа би трябвало да се гласоподава. “

Масово гласоподавателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение сред София и Анкара през миналата седмица.

„ Да има съгласие сред всички националности, да няма проблеми и най-важното – да няма революция. Няма такава опасност, само че нали чуваме по националната телевизия най-различни клюки. “

„ Турското държавно управление се намесвало. Къде се намесва турското държавно управление за гласуването? Идваш свободно, никой не те кара. “

Предимно възрастни хора пристигнаха до урните в Турция през днешния ден, а упованията им към бъдещия президент на България са:

„ И аз не знам какво да чакам. Пенсия взимаме оттова. “

„ Да ни оказва помощ постоянно. “

„ Равносилни и равноправни да сме. “

В една от секциите в „ Авджълар “ имаше напрежение при започване на изборния ден. Още сутринта на място дойде Николай Едрев, който разгласи, че той е ръководител на СИК в „ Авджълар “, само че публично решение за това от ЦИК нямаше. Членовете на комисията се събраха и го отстраниха.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР