54 кг канабис са иззети при разкриването на модерна наркооранжения

...
54 кг канабис са иззети при разкриването на модерна наркооранжения
Коментари Харесай

Разбиха модерна наркооранжерия в Шуменско, иззети са 54 кг канабис

54 кг канабис са конфискувани при разкриването на съвременна наркооранжения в Шуменско, съобщи „ Фокус “.
Подробности за сполучливата реализация на криминалистите от ОДМВР - Шумен бяха дадени на брифинг с присъединяване на ст. комисар Ялчън Расим, шеф на ОДМВР- Шумен, Маргарита Георгиева, административен началник - областен прокурор на Окръжна прокуратура - Шумен и заместител окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов. Към реализация полицейските чиновници са пристъпили на 16 февруари, след получен действен сигнал. Акцията е извършена под контрол на прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен.
В парцел край Велики Преслав, в миг на договорка с наркотични субстанции, били открити трима мъже с букви Е.Б. (на 46 година от Велики Преслав), А.Н. (на 42 година от София) и Т.Г. (на 34 година от Варна). Имотът бил населяван от 42-годишния с букви А.Н. Задържан на място е и Т. Г. От него са конфискувани 8 400 лв.. При претършуване в парцела на А.Н. са открити и конфискувани 4 кг марихуана и везна. При следващо претършуване в село Кочово е открита оранжерия за развъждане на канабис. Вътре са открити 11 чувала със суха тревиста маса, като при полеви наркотест веществото е реагирало на канабис. Намерени са 700 саксии, част от тях са били обрани, а в останалите растенията са били в друга фаза на напредък. Открити са и голям брой препарати, нужни за отнасяне на растенията.
Оранжерията е на повърхност 80 кв. м, била е ситуирана на територията на подохранилище. Открита е в работен режим, с доста добре построена отоплителна, вентилационна и напоителна система. Общото открито количество е към 54 кг суха маса, от които 11 кг са така наречен глави - съцветия на растението, а останалите 42 кг са суха тревиста маса. Първоначално лицата са били арестувани за период до 24 часа. Образувано е досъдебно произвеждане. Александър Наков от София и Ерджан Балов от Велики Преслав имат повдигнати обвинявания за държане и произвеждане на наркотични субстанции - марихуана в огромни размери. Стойността на продукцията е за над 200 000 лева "Повдигнатото обвиняване ще бъде разширено с обвиняване и по отношение на развъждането ", уточни Орлин Куздов. Спрямо двамата обвинени е взета мярка „ Задържане под стража “. Трето лице, хванато сега на договорка, е с повдигнато обвиняване за опит за придобиване на наркотични субстанции, само че не в огромни размери. Спрямо него е взета мярка "Подписка ". „ Предстои още работа по делото, доста експертизи, за доизясняване на обективната истина по целия проблем “, сподели Орлин Куздов.
Окръжният прокурор Маргарита Георгиева уточни, че е събран голям доказателствен материал, който следва да бъде оценен, да се уточняват обвиняванията, да се работи с още очевидци и да се реши дали е налице нужда от съпривличане и на други лица в качеството им на обвинени.
„ Изключително добре свършена работа от страна на криминалистите, тъй като това е скъпоизготвена и добре поддържана лаборатория, доста сериозна инвестиция, откъм техническо съоръжение и надлежно количество на отглежданите растения, тук всичко е направено извънредно скъпо и професионално, инвестицията е за обезпечаване на приемане на положителни непозволени приходи “, сподели Маргарита Георгиева. По думите на Орлин Куздов, няма до момента данни, че лицата са съумели да продадат от наркотичното вещество. „ И в това е и най-голямата заслуга на криминалстите от ОД на Министерство на вътрешните работи, че не са позволили канабисът да стигне до пазара “, сподели още Куздов. Работата по документиране на закононарушението продължава под управлението на наблюдаващ прокурор от Оперативна програма - Шумен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР