54-годишен варненец е задържан за счупването на бюст-паметника на граф

...
54-годишен варненец е задържан за счупването на бюст-паметника на граф
Коментари Харесай

Арестуваха мъж за бутнатия паметник на граф Игнатиев

54-годишен варненец е арестуван за счупването на бюст-паметника на граф Игнатиев в градската градина в морската столица, оповестиха от полицията в града.

Мъжът е задържан за 24 часа. По случая е формирано досъдебно произвеждане, в което е назначена съдебно-психиатрична експертиза.

По информация на " 24 часа " мъжът е психологично болен. 

Бюстът на граф Игнатиев във Варна беше напълно изтръгнат от постамента му в нощта на 9 против 10 януари. На записите от камери в региона се вижда мъж, който се намира до паметника половин час след среднощ. Около 45 минути по-късно той се отдръпва по пешеходната алея към Морската градина.

Община Варна ще запази бюст-паметника на граф Н.П. Игнатиев до възобновяване му. Върху металната пластина, придържаща бюста, е оказан напън, евентуално с лост, само че не са развалени детайлите по постамента, сподели по-рано Антония Йовчева от дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна.

Паметникът съставлява гранитен фундамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата му страна в основата на бюста е подложен фамилният герб на Игнатиеви. Паметникът е построен в чест и в памет на огромната обич на граф Игнатиев към българите, проявена изключително изрично на два пъти - един път след април 1878 година и повторно, когато подготвил и подписал Сан Стефанския кротичък контракт.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР