533 платформи за щъркелови гнезда са монтирани в Западна България,

...
533 платформи за щъркелови гнезда са монтирани в Западна България,
Коментари Харесай

533 платформи очакват щъркелите в Западна България

533 платформи за щъркелови гнезда са инсталирани в Западна България, оповестяват от ЧЕЗ.

Целта е да се обезпечи безвредно гнездене на птиците.

Кампанията през този сезон завърши с идването на пролетта и завръщането на щъркелите в страната, когато е и времето, в което завършва разрешителният интервал за предпазни действия.

Монтирането на платформи е една от дейностите по плана " Живот за птиците ", в границите на който е планувано обезопасяването на 900 щъркелови гнезда. Те се слагат на основни места, които са евентуална опасност за сигурността на птиците. Поставянето ив понижава случаите и минимизира заканите за живота на щъркелите вследствие на до момента с детайли от мрежата. Платформите спомагат за запазване на околната среда посредством попречване на пожари и понижават броя на спиранията на електрозахранването, провокирани от контакта на птиците с мрежата.
 Над 20 платформи за гнезда чакат щъркелите в Северна България
Над 20 платформи за гнезда чакат щъркелите в Северна България

Поставени са над 210 птицезащитни устройства

От ЧЕЗ показват, че през 2019 година е била инсталирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. Чрез нея о тблизо е бил следен животът на щъркеловото семейство. Това е един от методите за обширно изследване на ежедневните привички на птиците.

Проектът е с бюджет 2,65 млн. евро, като ЧЕЗ влага в него над 800 хиляди евро. Финансиране от 1.85 млн. евро е обезпечено от Европейската комисия по стратегия Life на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР