53% от българите имат доверие на Европейския съюз, сочи проучване

...
53% от българите имат доверие на Европейския съюз, сочи проучване
Коментари Харесай

Евробарометър: Българите са оптимисти за бъдещето на Европа

53% от българите имат доверие на Европейския съюз, сочи изследване на Евробарометър, извършено в края на предходната година. 30% от присъединилите се в допитването нямат довери в Евросъюза.

Сред страните с най-висока степен на доверие са Литва, Дания, Швеция, Холандия, Малта и Португалия. На средноевропейско равнище се записва растеж от 3% в позитивната оценка към Европейски Съюз спрямо пролетта на 2018 година

Българските жители резервират утвърждението си към институциите на Европейски Съюз и са склонни да се доверяват повече на тях, в сравнение с тези в България. 51% от интервюираните имат вяра на Европейския парламент, а едвам 13% имат доверие на Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е 45%, а това в националното държавно управление – 22%.

Сред европейските политики българското публично мнение обичайно показва най-висока поддръжка от 87% за опцията за свободно придвижване на хора, артикули и услуги.

Общата политика за защита и сигурност се поддържа от 72%, общата външна политика на Европейски Съюз – от 62%, а общата енергийна политика – от 60% от българите. 57% от българите и 58% от европейските жители споделят оптимистични възгледи по отношение на бъдещето на Евросъюза.

Традиционно българите споделят позитивни възгледи по отношение на концепцията страните от Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз.

Проучването на Евробарометър е направено сред 8 и 22 ноември 2018 година по поръчка на основна дирекция „ Комуникации “ към Европейската комисия. Интервюирани са жители на всички 28 държави-членки на Европейския съюз, жители на Турция, Бивша Югославска Република Македония, Черна гора, Сърбия и Албания, както и на кипърската турска общественост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР