53- метровата кула на манастир Рождество Христово на Шипка се

...
53- метровата кула на манастир Рождество Христово на Шипка се
Коментари Харесай

Кулата на Шипченския манастир се руши, нужни са 1 млн. лева

53- метровата кула на манастир " Рождество Христово " на Шипка се разрушава. Повече от година, най-голямата камбана на Шипченския манастир остава неизползвана, тъй като вибрациите предизвикват опустошения и рухването на парчета. Част от фасада й е лимитирана в името на сигурността на посетителите.

Преди 10-тина години е юридически ремонт, само че очевидно не задоволително първокласен, изясни по БНР Старозагорският митрополит Киприан: " Има компрометирани елементи в камбанарията на храм-паметника " Рождество Христово ", намиращ се в двора на Шипченския манастир ".

Архитект Петър Влахов съобщи, че градивното положение на кулата е доста обезпокоително. Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата външна страна на носещите колони на камбанарията: " Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, тъй че това е вторият доста значителен фактор, който оказва въздействие на носещата структура ".

Австрийска компания е направила разбор и е предложила точните химически субстанции, с които да се запечата кулата, както и е в подготвеност да създаде тухли с идентична конструкция.

От Старозагорската митрополия не престават дарителската акция, като нужната сума за спасяването на храма е 1 млн. лв..

Шипченският манастир " Рождество Христово " е настоящ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните околности на града, манастирският комплекс включва черква, отшелнически корпус, поклонническа постройка, подслон и духовна семинария.

Междувременно от АПИ оповестиха, че за Националния празник 3 март директното придвижване през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката. Ограничението се вкарва за директния трафик за времето от 20.00 ч. довечера до 18.00 часа на следващия ден. Както всяка година директният трафик ще се насочва през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и назад. Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да употребяват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и назад, прецизират от пътната организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР