53 години е средната възраст на българските учители през януари

...
53 години е средната възраст на българските учители през януари
Коментари Харесай

Средната възраст на нашите учители е с 10 години повече от тази в ЕС

53 години е междинната възраст на българските учители през януари 2017 година съгласно МОН. За съпоставяне, междинната възраст на учители те в чужбина съгласно Talis e 42 години за Съединени американски щати и 43 години за Европа, осведомят от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ".

От синдиката показват другите проблеми пред българското обучение в обобщаващо мнение за изтичащата 2017-та година. Те цитират данни на Национален статистически институт за 2015 година, когато междинната възраст на българските учители е била 59 години.

През 2016 година над 10 хиляди учители са придобили пенсия. От националната стратегия " Оптимизация на учебната мрежа " са похарчени 54 милиона лв. за възобновяване на компенсации. Хиляди учители - пенсионери работят, а единствено след три години 30 000 педагогичен експерти ще изоставен просветителните институции, тъй като няма да имат силата и иновативността да преподават и възпитават новото потомство.

От синдиката декларират, че нарастването с 15% на всички училищен заплати, без разлика дали базата им е ниска или висока в допълнение усилва разликата сред 605 и 1200 лева Има ли разумно обяснение защо директорите на просветителните институции, прикрито от учители те, по нарочен механизъм, вземат сред 825 и 1548 лева, питат риторично от браншовата организация.

От синдиката напомнят, че над 17 000 възпитаници са влезнали в просветителната система след упоритата работа на екипите за обгръщане на напусналите учебно заведение деца. В началото в екипите е имало и служители на реда и обществени служащи, само че по-късно в екипите са останали единствено учители те. Без устойчива политика тези деца надали биха останали в учебно заведение, уверени са от синдиката-

Председателят на профсъюз " Образование " Юлиян Петров приканва проблемите в обучение то да се посочват ясно и съответно. " Усетиш ли, че яздиш починал кон, слез от него. ", цитира индианска мъдрост Петров и напомня, че е време да се намерения по какъв начин да се върне престижа, доверието и водачеството в учителската специалност.

Нека защитимучителя действително от непотребната бумащина, от родителската експанзия, отмногобройните вменени отговорности, резултат от безсилието ислабостта на институциите. Ако не го създадем, ще изгубим несамо учители те, само че и нашите деца, пишат от синдиката.

" Да спрем да приказваме, че вършим някаква промяна, при изискване, че не сме подготвени да платим нейната цена. 3.6% за обучение вместо 6% е блестящо доказателство, че промяна ще има, само че не в този момент ", написа Юлиян Петров.

Крайно време е да признаем какъв брой учебни заведения сме затворили, само че и да обещаем, че ще има нови. Да признаем, че двусменната организация е порочна, само че до 10 години ще я оставим в историята. Да признаем, че образователните ни институции не дават отговор на техническите и физическите условия за образователна среда, само че да обещаем и изпълним първокласен и отговарящ на актуалните условия ремонт, само че не с парите от заплатите на учители те и шефовете.

В умозаключение от синдиката цитират следната максима: " Действията потвърждават, че думите нищо не значат. ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР