5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец

...
5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец
Коментари Харесай

5200 деца избягали от училище след първия звънец

5210 деца са отпаднали от просветителната система след първия звънец на актуалната образователна година до 1 април. Това излиза наяве от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско запитване.

Броят на избягалите от учебно заведение е намалял за миналите 5 години с помощта на работата на екипите по Механизма за обсег.

За образователните 2014/2015 година, 2015/2016 година и 2016/2017 година отпадалите деца и възпитаници са били по над 20 000, до момента в който за предходната образователна година са 14 058.

„ Динамичният ред на новоотпадналите деца от просветителната система бележи сериозна точка на спад от предходната образователна година, когато за първи път започнаха да работят междунационалните екипи “, показва в отговора си Вълчев.

Сред най-честите аргументи за непосещаване на детска градина и учебно заведение просветният министър показва подвижността на фамилиите и миграцията към чужбина, ранните бракове и майчинство, както и ниския учебен статус на родителите. От началото на образователната година до април в детска градина или учебно заведение пък са върнати общо 19 077 хлапета, излиза наяве още от отговора на Вълчев.

От тях наново отпаднали са 822, до момента в който останалите 18 255 малчугани са арестувани в просветителната система. За предходната образователна година в учебните заведения и детските градини са върнати 23 900 хлапета. От тях 21 776 не престават своето образование. На 63 172-ма родители пък са спрени месечните помощи за развъждане на дете поради насъбрани отсъствия на малчуганите през предходната образователна година. Те са в размер на 4 351 673 лева и са предоставени на 5010 учебни заведения и детски градини. Средствата от спрените помощи са отишли за спомагателна поддръжка на децата и учениците.

Образователният министър показва, че са употребявани за в допълнение образование по български език на малчугани, чийто език не е майчин, или по предмети, по които имат усложнения. За децата с над 10 отсъствия пък е обезпечена самостоятелна работа с психолог или педагогичен консултант. Училищата и детските градини са провеждали и съвещания за общественото подкрепяне, провеждани са и различни наставнически срещи – изнесени или мобилни с родителите на изоставащите хлапета или тези в риск.

В петък Народното събрание одобри измененията в Закона за общественото подкрепяне, с които при пет неизвинени отсъствия за месеца на дете фамилията му ще бъде лишено от детски надбавки за цяла година. Същата глоба ще важи и когато хлапето е в предучилищна група и не е стъпало на детска градина 3 дни без уважителна причина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР