52% от българските младежи на възраст 14-19 г. са били

...
52% от българските младежи на възраст 14-19 г. са били
Коментари Харесай

52% от младежите на възраст 14-19 г. са били изложени на крайно съдържание онлайн

52% от българските младежи на възраст 14-19 година са били изложени на извънредно наличие онлайн. Това демонстрират данни от национално представително изследване, част от националната акция „ Намери различен метод “, която има за цел да насърчи сериозното мислене и гражданската интензивност измежду младежите. Около 30% от тях са попаднали на такова наличие по случайност, демонстрира изследването.
Кампанията се финансира по Програма за овластяване на гражданското общество към Фонд „ Вътрешна сигурност “ на Генерална дирекция „ Миграция и вътрешни работи “ на Европейската комисия и ще продължи през 2020 година. 
„ Намери различен метод “ е създадена в поддръжка на политиките на Европейската комисия, които имат за цел да подсигуряват икономическия, културния и обществения напредък на страните от Европейския съюз и могат да се развиват в постоянна, законна и сигурна среда, както и за построяването на отворена и по-безопасна Европа.
Проучването е извършено измежду 1018 респонденти на възраст 14-19 година посредством персонално изявление, в интервала април–юни 2019 година Изследването се концентрира върху редица настройки измежду младежите във връзка с онлайн наличието, с което се сблъскват, както и факторите на въздействие при образуване на тяхното мнение по значими публични въпроси. Основен акцент е до каква степен младежите са били изложени на извънредно наличие в онлайн пространството, приканващо към експанзия и ненавист против избрани публични групи, и по какъв начин биха се отнесли към сходен вид послания.
В рамките на акцията, в интервала септември–октомври 2019 година бяха извършени и пет фокус-групи с по 10 младежи на възраст 14-18 година (8-12 клас) и 3 фокус-групи с учители на възпитаници в тази възраст, в Пловдив, Враца, Кюстендил, София-град, както и с членове на Младежки панел към Националния център за безвреден интернет.
Според резултатите, сред 12% и 16% от младежите утвърждават онлайн наличие, демонстриращо ненавист или експанзия. Данните демонстрират, че пасивното и безрезервно „ изразходване “ на подобен вид наличие е обвързвано с по-високи нива на утвърждение измежду младежите на апелите за принуждение или крайни дейности. Тези послания изместват фокуса от търсенето на решения на действителни публични проблеми, като водят до опълчване и поляризиране на публичното мнение, без справедлива и основана на обстоятелства полемика. 
Кампанията „ Намери различен метод “ цели да отговори на тези модерни провокации, като покаже позитивни образци и насърчи на практика умения за справяне с манипулативното наличие онлайн. 
Чрез серия от видеа и изобретателно наличие в обществените медии, поднесено по ангажиращ за младата публика метод, както и посредством на практика образования с учители, акцията цели да развие нужните умения на младежите за оценка на информация и различаване на извънредно наличие онлайн, а също и обществените им умения и прочувствена просветеност, тъй че да поддържат връзка по-ефективно и пълноценно между тях макар разликите си и да дискутират градивно и аргументирано. 
Основен детайл на акцията ще бъде и поощряване на гражданската интензивност на младежите посредством проявление на положителни образци за ангажираност. Кампанията се извършва от информационна организация Intelday Solutions в партньорство с Център за проучване на демокрацията и Фондация „ Приложни проучвания и връзки “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР