52-годишна жена от Варна роди здраво бебе след ин витро

...
52-годишна жена от Варна роди здраво бебе след ин витро
Коментари Харесай

52-годишна варненка роди здраво бебе след ин витро с донорска яйцеклетка

52-годишна жена от Варна роди крепко бебе след ин витро процедура с донорска яйцеклетка, осъществена в Центъра за асистирана репродукция в морския град, заяви Българска национална телевизия. Жената има огромно дете, само че е решила на този стадий от живота си да даде живот на още едно. 

" Дамата има предишна бременност и раждане, само че е взела решение за ново зачеване на 52-годишна възраст. В случая тя е без съпътстващи болести и беше включена в нашата донорска стратегия. Забременя след ембриотрансфер с едноплодна бременност, която протече безусловно без затруднения ", изясни акушер-гинекологът доктор Симона Анжел. 

За част от обществото късното раждане е неясно и даже шокиращо събитие. Неписаните правила по кое време е една жена би трябвало да стане майка са едни, само че действителността, става известно, е напълно друга.

" Вече го възприемаме като нещо обикновено. Във възрастта 48-52 години са пациентките, които се включват в нашата донорска стратегия, тъй че към този момент не е толкоз рядко. Много зависи от случая. Зависи каква е нейната акушерска история преди този момент. Зависи дали има съпътстващи болести, само че считам, че възрастта към 50-52 година би била една рационална горна граница за бременност ", разяснява гинеколожката. 

Данните сочат, че през 2021 година двойките с репродуктивни проблеми у нас са били над 145 хиляди и непрестанно се усилват.  " Голяма част от пациентите са с неуточнен инфертилитет. Тоест усилва се от ден на ден тази група пациенти, при които вършат се базови проучвания, няма съответна диагноза, само че повече от година няма зачеване непринудено ", допълни доктор Анжел. 

Благодарение на центровете за асистирана репродуктивност огромна част от бездетните двойки стават родители. За дамите, които имат репродуктивни проблеми или са в менопауза, само че желаят да имат дете, решението е донорска яйцеклетка. Този тип донорство към момента не е известно у нас.

" Донорите са в пъти по-малко от нуждаещите се. Може би 3-4 пъти. Самата процедура протича общоприетоо с 4-5 гинекологични прегледа. Поставят се подкожно едни инжекции в корема, които се управляват с нужните проучвания. Няма някаква огромна болежка или дискомфорт. Евентуално след пункцията може да има лек дискомфорт, който дамата да усеща, само че то е като при менструален цикъл, нищо ужасно ", изясни Валентина Иванова, ръководител на Фондация " Искам бебе " - Варна.

Само за една година през този център за асистирана репродукция са направени близо 500 процедури.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР