52 ареста на антимонархисти бяха извършени в Лондон по време

...
52 ареста на антимонархисти бяха извършени в Лондон по време
Коментари Харесай

Арести на десетки антимонархисти в Лондон

52 ареста на антимонархисти бяха осъществени в Лондон по време на коронацията на крал Чарлз III. Фенове на Ливърпул освиркаха химна преди началото на срещата на техния тим, изсвирен в чест монарха.

Голямото историческо събитие - коронясването на Чарлз III и Камила - очевидно не бе по усета на всички британци, макар помпозния и зрелищен театър.

Стотици антимонархисти се събраха на митинг на площад " Трафалгар ", който бе позволен от управляващите при изискване, че е кротичък. Полицията обаче арестува 52 души под предлог, че митингът е станал деструктивен.

Правозащитни групи дефинираха арестите като " обезпокоителен акт ". Полицията напълно неотдавна получи пълномощия да работи против митинги, за които сметне, че са деструктивни и в нарушаване на публичния ред. Сред задържаните е и Греъм Смит, водач на антимонархическата група " Република ", провела митинга.

Кадри демонстрират, че Смит и други деятели с фланелки с надпис " Това не е моят крал " са били задържани, когато са разтоварвали плакати и лозунги покрай трасето на процесията. Полицията съобщи, че е иззела " устрoйства за заключване или залепяне ", само че протестиращите настояват, че това са били неща, с които те са желали да закрепят техните плакати. На вчерашните футболни мачове от британската Висша лига преди началото бе свирен националният химн, по случай коронацията, в който се пее " Боже, краля ни пази! ", само че това не бе признато добре на стадион " Анфийлд " в Ливърпул, където почитателите го освиркаха. Феновете на Ливърпул са известни със своята неприязън към ръководещата върхушка в страната, в това число монархията.

През май предходната година последователите на тима също освиркаха химна по време на финала за Купата на футболната асоциация на " Уембли ", на който участва принцът на Уелс - Уилям.

Източник:БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР