51 процента от българските деца живеят в непълни семейства, а

...
51 процента от българските деца живеят в непълни семейства, а
Коментари Харесай

Янка Такева: 12 на сто от децата у нас се отглеждат по скайп от родители, които са на гурбет в чужбина

51 % от българските деца живеят в непълни фамилии, а 12 % от децата у нас се отглеждат по скайп от родителите им, които са на гурбет в чужбина. Това обяви  на конференцията „Партньорство учебно заведение – родители – положителни практики и решения“, проведена от Министерството на образованието и науката, ръководителят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

„Колегите от Видин споделят, че в случай че ние не сме, с цел да проследим ученика – дали се е нахранил, дали е на топло, дали се е прибрал, дали си е купил учебници и дали постоянно се приготвя за идващия образователен ден, няма кой да огледа това дете“, разяснява пред Българска национална телевизия Янка Такева компликациите на учителите, които работят с възпитаници, на които родителите са на работа в чужбина.

Такева добави, че „със смарт телефоните и по скайпа това дете си приказва със своите родители, само че те не знаят дали то е у дома, на улицата или на друго място“. Никой от нас – учителите и шефовете, не може да замести майката и бащата в учебно заведение, с тези думи се обърна ръководителят на СБУ към учителите, учебните шефове и представителите на родителските организации, участващи в конференцията.

Янка Такева сложи и въпроса за нарушавания баланс в връзката сред родителите и учебното заведение. Тя попита „кой до каква степен и по какъв начин би трябвало да се намесва в работата на просветителната система и да дефинира политиките за развиването й“. Трябва да се откри салдото на положителното другарство в образованието и в основата на него да стои доверието, сподели Такева.

На форума бяха показани положителни практики за взаимоотношение сред учебно заведение, родители и възпитаници, с цел да се реализира оптимално партньорство за основаване на по-добра просветителна среда и за интензивно ангажиране в него както на учебната общественост, по този начин и на родителите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР