51 плажни ивици по Южното Черноморие това лято ще останат

...
51 плажни ивици по Южното Черноморие това лято ще останат
Коментари Харесай

Внимание: 51 плажни ивици по Южното Черноморие ще останат неохраняеми това лято

51 плажни линии по Южното Черноморие това лято ще останат неохраняеми. От началото на годината до момента от Министерството на туризма са изплатили 3 заповеди до Областната администрация в Бургас с промяна на броя на плажовете, за които няма да има наематели и концесионери, предава БНР.

Броят на неохраняемите плажове се трансформира годишно доникъде на летния сезон. Те остават без обезпечени водни спасители поради забавените процедури. Случват се и по-неприятни обстановки като повтаряне на състезанията, които организират Министерството на туризма и Областната администрация. Така на един и същи плаж най-изненадващо се появяват две разнообразни компании, които са спечелили състезания за обезпечаването на сезона с водни спасители и медицински екипи.

До 30 април Областната администрация в Бургас следва да посочи на какъв брой от ясните досега 51 неохраняеми плажове по Южното Черноморие ще обезпечи водно избавяне.

Започват инспекции за нерегламентирано къмпингуване по Южното Черноморие

Систематичното закъснение на процедурите от Министерството на туризма е проблем, регистрира регионалният шеф Пламен Янев.

Междувременно министерството утвърди промени в Наредбата за водноспасителната активност. Променя се работното време на спасителите и те ще стартират работа вместо в 8.00 - в 9.00 часа сутринта и ще завършват в 18.30 ч., вместо в 18.00, както до момента.

Измененията се отнасят и за образованието на кандидат-спасителите. Премахва се монополът на Българския червен кръст, като към този момент и други организации ще могат да организират курсовете, само че БЧК се резервира като единствената изпитваща организация. Допуска се и групите да са по-малобройни от досегашния низък предел от 10 индивида. При съблюдаване на норматива курсовете може да се организират и за 10-ина дни, а не както до момента - за повече от месец.

Според шефа на БЧК Бургас - Виолета Радева, Червеният кръст има одобрени обичаи и методика за образованията. Според нея новият правилник съдържа риск да се занижи качеството на образованието на претендентите за водни спасители.

В момента таксата на курсовете за водни спасители е 350 лева за басейн и 420 лв. за морски избавител.

Промените в Наредбата са дълго чакани от концесионерите и наемателите на плажове, тъй като посредством тях се уголемява кръгът от благоприятни условия за образованието на водни спасители и по този начин техният брой ще нарасне.

Проблемът с дефицита на водни спасители се задълбочава от години.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР