51% от разходите в здравеопазването са за сметка на личните

...
51% от разходите в здравеопазването са за сметка на личните
Коментари Харесай

51% от доплащанията в здравната система са от пациентите

51% от разноските в опазването на здравето са за сметка на персоналните средства на хората. Това съобщи членът на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Григор Димитров по време на представянето на резултатите от извършеното онлайн допитване на Българската стопанска камара за положението на бизнес средата.

По негови думи най-голямо е доплащането в областта на медикаментите - общо 3,5 милиарда разход за медикаменти от предходната година, от които популацията е платило повече от 2,6 милиарда лева Доплащания има и в болничната и извънболничната помощ.

Димитров заяви, че на 23 декември ще се организира съвещание, на което ще се прегледат всички пътеки, които се употребяват от НЗОК.
 От лятото усилват цените на недофинсираните клинични пътеки
От лятото усилват цените на недофинсираните клинични пътеки

По думите на Кирил Ананиев задачата е да се усъвършенства финансирането на опазването на здравето в страната

Той уточни, че ще има нарастване на всички пътеки сред 7% и 30%, както и понижение на размерите на осъществената активност сред 7% и 9%.

По негови думи на последния контролен съвет е било решено, че ще се отделят съществени средства за погасяване на отговорностите към задгранични осигурителна компании - към 100 млн. лв.. С това ще се унищожават огромна част от отговорностите на Здравната каса.

Димитров съобщи, че се чака при започване на 2020 година да излезе нова разпоредба за регламентиране на доплащанията.

Той уточни, че военните, Министерство на вътрешните работи и така нататък се обезпечават на 8%, като тяхната вноска се поема от страната. Проблемът съгласно него е, че страната обезпечава пенсионери и деца на два пъти по-ниска ставка, в сравнение с ставката за останалите хора от 8%. Той разясни, че месечната осигуровка на едно дете е към 21 лв., за пенсионер - 23 лв., а за бизнеса - 80 лв..

По тази причина в ограниченията НЗОК е записала унищожаване на това " несъгласие " по думи на Димитров.
 БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматизирано до повече доходи в лечебните заведения
БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматизирано до повече доходи в лечебните заведения

Необходимо е да има пациенти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР