51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това

...
51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това
Коментари Харесай

Мъж с температура вдигна на крак спешна помощ, съобщил за бебе с гърч


51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това заварват екипи от Спешна помощ в София, откакто отиват на адрес, подаден до незабавния телефон 112. Оказва се, че казусът е един от хиляди сходни, при които лекарите са длъжни да отговорят на подправен сигнал, до момента в който други пациенти в тежко положение чакат за помощ, предава Нова телевизия.
Спешните екипи, които обгрижват цяла София и региона, са към 30 дневно. Те би трябвало покрият приблизително няколко стотин повиквания. В същото време 60-70 % от сигналите се оказват подправени.
Сигналът за мъжа с температура е признат от Адриана Галева, която работи в столичния незабавен център от 39 години.
“Малко по-късно имаше и второ позвъняване. Казах, че температурите не са за незабавните медици, а за персоналните лекари и няма да изпратим кола за спешна помощ. Около 10 минути по-късно следва позвъняване за 2-месечно бебе в спазъм. Колежката го записва “, описа тя за “Събуди се “.
Според член 326 от Наказателния кодекс, всеки, който предава погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до 2 години. Ако е имало и пострадали от подправените сигнали, наказването е отнемане от независимост до 5 години и санкция от 500 до 2000 лв.. Санкции са планувани и в закона за телефон 112
Обслужвайки такива пациенти, в това време има наши пациенти, които страдат и чакат със съществени недоволства, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща “, сподели доктор Румен Христов.
Спешните медици пресмятат, че в случай че няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в границите на 8 минути всички в действителност незабавни случаи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР