51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това

...
51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това
Коментари Харесай

Фалшив сигнал на телефон 112

51-годишен мъж с температура 38,4 вместо бебе с гърчове. Това заварват екипи от Спешна помощ в София, откакто отиват на адрес, подаден до незабавния телефон 112. Оказва се, че казусът е един от хиляди сходни, при които лекарите са длъжни да отговорят на подправен сигнал, до момента в който други пациенти в тежко положение чакат за помощ.

Спешните екипи, които обгрижват цяла София и региона, са към 30 дневно. Те би трябвало покрият приблизително няколко стотин повиквания. В същото време 60-70 % от сигналите се оказват подправени.

Сигналът за мъжа с температура е признат от Адриана Галева, която работи в столичния незабавен център от 39 години.

Малко по-късно имаше и второ позвъняване. Казах, че температурите не са за незабавните медици, а за персоналните лекари и няма да изпратим кола за спешна помощ. Около 10 минути по-късно следва позвъняване за 2-месечно бебе в спазъм. Колежката го записва, описа тя за предаването " Събуди се " по Нова телевизия.

Според член 326 от Наказателния кодекс, всеки, който предава погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, се санкционира с отнемане от независимост до 2 години. Ако е имало и пострадали от подправените сигнали, наказването е отнемане от независимост до 5 години и санкция от 500 до 2000 лв.. Санкции са планувани и в закона за телефон 112.

На въпрос какъв брой са подправените сигнали и какъв брой души са глобени, органите на реда дават отговор, че занапред ще изготвят информации.

Обслужвайки такива пациенти, в това време има наши пациенти, които страдат и чакат със съществени недоволства, когато се касае за трайно инвалидизиране, за загуба на живот, за трагични неща, сподели доктор Румен Христов.

Спешните медици пресмятат, че в случай че няма подвеждащи сигнали, ще могат да покриват в границите на 8 минути всички в действителност незабавни случаи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР