51 684 деца от 1. до 4. клас се върнаха

...
51 684 деца от 1. до 4. клас се върнаха
Коментари Харесай

МОН: Близо 52 000 деца от 1 до 4 клас са отново в училище след тестване

51 684 деца от 1. до 4. клас се върнаха в учебно заведение след тестване за COVID-19 през първата седмица, в която се възвърне присъственото образование в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души.

Това са учениците в първите области, които получиха проби на 6 и 7 ноември. Техните родителите дадоха единодушие децата да бъдат върнати в учебно заведение след тестване. Информацията е на просветителното министерство.
На множеството места присъственото образование беше обновено още в сряда, 10 ноември. Другаде занятията започнаха в четвъртък, 11 ноември. Тогава в клас влязоха още 970 паралелки. С тях общият брой на класовете, които са в учебно заведение след тестване, стигна 3508. От тях 1577 паралелки са в столицата, сочат систематизираните данни от районните ръководства на образованието.

От всички тествани възпитаници в сряда и четвъртък 11 са дали позитивен резултат за COVID-19.
С бързи антигенни проби в учебните заведения бяха изследвани също 3946 учители и 2256 непедагогически експерти без зелен документ. Резултатът е бил положителен при девет педагози. Общо три остават позитивните проби при непедагогическия личен състав.

През тази седмица 4636 доброволци помагаха дребните възпитаници да се тестват в клас. Всички те са със зелен документ. Огромната част от доброволците са родители – 4349. Участваха също медицински сестри, посредници, студенти по медицина.
От 13-те области, които получиха проби предишните събота и неделя, само в област Кърджали тестването на дребните възпитаници ще стартира идната седмица. Поради по-ниската обща заболяемост учебните заведения там са в ротация и по график тази седмица децата от началния стадий учат присъствено. В област Кърджали проучването за тях стартира на 15 или 16 ноември, според от ангажираността на учебните заведения с изборния развой.

До момента МОН е получило и раздало в цялата страна общо 407 000 теста за възпитаници. По към този момент завършилите две публични поръчки на Министерството на здравеопазването се чакат още 1 460 000 теста. Така ще бъде обезпечено присъственото образование на децата от 1. до 4. клас за един месец. Когато бъдат доставени задоволително проби за по-големите възпитаници, те също ще се върнат в клас
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР