5000 тона боклук за горене от Англия са разтоварени на

...
5000 тона боклук за горене от Англия са разтоварени на
Коментари Харесай

5000 тона боклук за горене от Англия пристигнаха на пристанище Варна-запад, сигнализират екоминистъра

5000 тона отпадък за горене от Англия са разтоварени на пристанище Варна-запад на 31 декември 2021 година.

За това сигнализира Мая Манолова посредством видеобръщение във " Facebook ". Тя съобщи, че ще подаде сигнал до екоминистъра Борислав Сандов.

По думите ѝ RDF-ът е докаран в последния ден на годината, с цел да остане в загадка от жителите и обществото. А осведомени твърдели, че боклукът ще бъде изгорял в циментовите фабрики в Девня.

Манолова декларира още, че са ревизирали тяхното позволение от предходната година. То включва горене на RDF, в това число и на рискови боклуци.

" В няколко Народното събрание внасяхме законопроект, с който въобще да се забрани вносът на боклуци от трети страни без значение в какво положение е той. Сега има министър на околната среда и вицепремиер, който е природозащитник, с който работихме добре и в Комисията по проверка и с който направихме обширно проучване на далаверата с вноса на отпадък. Той сложи на разискване като ръководител на екологичната комисия нашия законопроект. Ще представим на господин Сандов този проблем с хиляди тонове боклуци RDF, които се изгарят в България ", сподели Манолова.

Тя акцентира, че служебният министър на екологията Асен Личев е издал заповед, с която не разрешава вноса на разбъркан боклук с код 19 12 12, който е един от най-вредните при изгаряне. Но в този случай продължава да се внася отпадък зя горене и то от страни отвън Европейски Съюз, защото Англия към този момент не е в Евросъюза.

" Всъщност се печели пъклен доста от изгарянето на отпадък, от изгаряне на рискови боклуци, на RDF, на разбъркан боклук, по тази причина е и преференциално да го внесеш от Англия и да го изгориш тук. Лошото е, че всичко това е за сметка на околната среда, на чистотата на въздуха и на здравето на хората ", добавя тя.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР