5000 лв. глоба ще трябва да плати строителна фирма, чиито

...
5000 лв. глоба ще трябва да плати строителна фирма, чиито
Коментари Харесай

5000 лв. глоба за фирма, чиито двама работници загинаха в изкоп в Перник

5000 лева санкция ще би трябвало да заплати строителна компания, чиито двама служащи починаха при изкопни работи в Перник.

Инцидентът стана на 28 ноември предходната година при ремонт на битова канализация в кв. " Христо Ботев ". Земна маса се свлече в ров, квалифициран за създаване на канализационна мрежа. Затрупани бяха четирима служащи, като двама от тях Шукри Башов и Халил Гърбев починаха на място. Други двама пострадаха и бяха настанени в болница за лекуване. Те са служащи на компания " А-Строй " от с. Абланица.

Двама инспектори от " Инспекцията по труда " в Перник незабавно са създали инспекция. Установили, че на строителния обект е изработен ров за полагане на тръби за канализационна мрежа с приблизителни размери на изкопа - дълбочина към 4,5 метра и дължина към 6-7 метра. При осъществяването на изкопната активност е ситуирана изкопана земна маса в зоната на естественото сриване на откосите от едната страна на изкопа, директно до неговия борд, вследствие на което земна маса се е свлякла в него, където е затрупала служащите. Свличането е било към 2-3 метра по дължина, като по останалата дължина на изкопа земната маса е насъбрана директно до неговия борд, т.е. на разстояние по-малко от един метър. С това е нарушено условието на Наредба за здравословни и безвредни условия на труд. Поради неспазване на разпоредбите - разполагане на изкопаната земна маса в зоната на естественото сриване на откосите на изкопа (на разстояние по-малко от един метър от горния ръб), е формиран акт и по-късно е издадено наказателно разпореждане за 5000 лева санкция.

Строителната компания апелира наказването в Районния съд в Перник, само че магистратите потвърдиха санкцията, като решението им не е дефинитивно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР