500-те най-заможни хора в света са забогатели с общо 852

...
500-те най-заможни хора в света са забогатели с общо 852
Коментари Харесай

Най-богатите 500 души в света са печелили средно по $14 милиона всеки ден през първата половина на 2023 г.


500-те най-заможни хора в света са забогатели с общо 852 милиарда $ през първата половина на тази година. Това е към 14 милиона $ всеки ден за интервала от първите шест месеца, съгласно изчисленията на Bloomberg, основани на показателя им.

Най-богатият човек в света изпълнителният шеф на Tesla и SpaceX Илон Мъск е спечелил най-вече, като благосъстоянието му скочи от 97 милиарда $ на 233 милиарда $, написа Bloomberg.

Причината за това е пазарно рали напоследък. Най-богатите 500 милиардери в света стартираха добре през 2023 година, с помощта на растежа на пазара.

Това е най-хубавото полугодие за всички милиардери във връзка с облагите в показателя от втората половина на 2020 година, когато пазарите се възвърнаха от пандемията COVID-19, съгласно Bloomberg.

Индексът S&P 500, който след необятна гама от браншове като банки, произвеждане, технологии и търговия на дребно, е повишен с към 16,5% тази година.

Технологичните акции означиха срив през първата половина на 2023 година на фона на взрива на изкуствения разсъдък. Фокусираният върху технологиите Nasdaq 100 е повишен с 31% тази година. От ралито се възползваха софтуерните магнати Илон Мъск и Марк Зукърбърг, които са и най-големите спечелили в показателя тази година.

Мъск наскоро се отдръпна като основен изпълнителен шеф на Twitter. Богатството му скочи с съвсем 97 милиарда $ до 30 юни, съгласно Bloomberg. Сега има положение от 237 милиарда $ и е най-богатият човек в света, преди французина Бернар Арно, основен изпълнителен шеф и съосновател на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Мъск и Арно си разменят короната на най-богатия човек в света от известно време (края на 2022 г.)

Зукърбърг завоюва близо 60 милиарда $ към положението си тази година, след съвсем 80% растеж на цената на акциите на Meta.

Не всеки милиардер обаче прибави стойност към благосъстоянието си. Състоянието на индийския магнат Гаутам Адани да вземем за пример спадна с 60,2 милиарда $ тази година, което го направи най-големият губещ в показателя на милиардерите на Bloomberg. Богатството на Адани се понижава, откакто американският търговец Hindenburg Research съобщи в отчет, че Adani Group " е взела участие в нагла операция на акции и скица за счетоводни измами в продължение на десетилетия ". Адани отхвърли тези изказвания.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР