500-те най-богати хора в света са загубили общо 1,4 трилиона

...
500-те най-богати хора в света са загубили общо 1,4 трилиона
Коментари Харесай

500-те най-богати хора в света са загубили 206 млрд. долара само за ден

500-те най-богати хора в света са изгубили общо 1,4 трилиона $ през тази година, в това число 206 милиарда $ единствено в понеделник, демонстрира Индексът на милиардерите на Bloomberg, защото международните финансови пазари се огъват под тежестта на по-високите лихвени проценти и инфлацията.

Това е в внезапен контрастност с тренда от предходната година, когато бързо растящите пазари усилиха броя на хората с високо материално положение в света с към 8%, в това число с 13% в Северна Америка, демонстрира отчет на Capgemini за международното благосъстояние, оповестен във вторник.

През предходната година богатите хора по света са се възползвали от по-високите цени на акциите и икономическото възобновяване след рецесията с пандемията през 2020 година Според изчисленията на консултантската компания активите им са нарастнали с 8% по отношение на миналата година и са достигнали рекордните 86 трлн. щатски $ (около 82 трлн. евро).

В същото време клубът на доларовите милионери се разраства, в това число в Германия, която е една от трите страни с най-голямо благосъстояние. „ Въпреки това прогнозата ни за 2022 година е доста по-предпазлива ", споделя пред DPA специалистът от Capgemini Клаус-Георг Майер, имайки поради цялостното развиване.

Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки в битката с високата инфлация се отразява отрицателно на настроението на фондовите пазари и оказва напън върху цените на акциите. Според оценки на Capgemini благосъстоянието на хората с капиталови активи от най-малко 1 млн. $ в международен мащаб е намаляло с към 4% от края на предходната година до края на април 2022 година

Според изчисленията през предходната година клубът на доларовите милионери в света още веднъж е повишен доста - със 7,8% до 22,5 милиона членове. В Германия са добавени съвсем 100 хиляди души, или 6,4%. Във федералната република са преброени общо 1,63 млн. членове на извънредния клуб. „ Ако погледнем обратно към последните няколко години, нещата вървят непрекъснато нагоре ", споделя Майер.

Според изчисленията общият размер на активите на доларовите милионери в Германия е повишен със 7,4% до към 6,3 трлн. $ (около 6 трлн. евро). Освен по-високите цени на акциите за това са съдействали и по-високата норма на икономисване и взривът на недвижимите парцели.

Съединени американски щати са отпред по доларови милионери

За съпоставяне: по данни на Бундесбанк в края на предходната година финансовите активи на частните семейства в Германия са възлизали на към 7,61 трилиона евро. Това включва пари в брой и банкови депозити, скъпи бумаги като акции и други активи, както и вземания от застрахователни компании, само че не и недвижимо имущество.

Според Capgemini Германия продължава да бъде една от страните с най-вече доларови милионери. Съединени американски щати (7,46 млн. души) са преди всичко, следвани от Япония (3,65 млн. души). Китай се подрежда на четвърто място след Германия с 1,54 млн. богати лица. „ Въпрос на време е Китай да изпревари Германия ", подозира Майер. Общо 63,6% от всички доларови милионери в света са съсредоточени в тези четири страни.

Най-силен растеж през предходната година по света е имало измежду богатите, които разполагат с капиталови активи от най-малко 30 млн. $. Общото им благосъстояние нараства с 8,1%. Броят на свръхбогатите се е нараснал с 9,6% до към 220 хиляди души.

Наскоро оповестени изследвания по тематиката стигат до сходно умозаключение, въпреки че цифрите не са идентични заради разлики в методологията. В своя годишен „ Доклад за международното благосъстояние " Capgemini взема поради акции, скъпи бумаги с закрепен лихвен %, различни вложения като частен капитал, парични средства, както и недвижими парцели, в случай че не се употребяват от притежателя. Не са включени сбирки или дълготрайни потребителски артикули.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР