500 млн. лева повече за медицински дейности през 2019 г.В

...
500 млн. лева повече за медицински дейности през 2019 г.В
Коментари Харесай

500 млн. лева повече за медицински дейности през 2019 г.

500 млн. лв. повече за медицински действия през 2019 година
В Министерството на здравеопазването беше подписан анекс към Националния рамков контракт за 2018 година Той беше подписан от НЗОК, БЛС, а министър Кирил Ананиев стана негов поръчител. В него са заложени спомагателни 500 млн. лв. за медицински действия през 2019 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Новият анекс ще влезе в действие от 1 януари.

„ Анексът към рамковия контракт е надграждане на настоящия сега. Този контракт способства за по-добро качество на лекуването на българските жители, усилва и размерите и цените, които ще бъдат прилагани през 2019 година Създали сме условия за по-голяма задоволеност както при пациентите, по този начин и при изпълнителите на здравна помощ “, съобщи здравният министър.

Кирил Ананиев напомни, че в документа е заложено възстановяване на контрола, а през 2019 година следва създаване и на нови нормативни актове. Той изрази задоволство, че новата година ще стартира без недостиг в бюджета на НЗОК.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчетерапия, които са били досега. В края на първото тримесечие ще се създадат разбори и в случай че се открият проблеми, ще бъдат нанесени корекции, сподели зам.-здравният министър Жени Начева. Тя добави още, че следващата година се чака да проработи електронната система и до тогава няма да се вади от главния пакет издаването на бележки за децата, които посещават учебно заведение и детска градина.

„ Само свидетелството за брак отпада от пакета на общопрактикуващите лекари и то ще се заплаща “, посочи Начева.

Зам.-министърът акцентира, че в лечебните заведения ще се следят броят на леглата, с цел да не се позволява повече от един пациент да се регистрира като приет в болница на едно и също легло. Начева акцентира, че това не е честа процедура, само че тази процедура се вкарва, с цел да може да се възнамеряват по-добре хоспитализациите. Ще се реализира и видеоконтрол в лечебните заведения. Болниците са длъжни да поддържат 10 на 100 повече кревати за незабавни положения, подсети Начева. По думите й няма съображение да се образуват листи на чакащите.

Зам.-министърът заяви, че тази година касата има преизпълнение с близо 70 млн. лева на приходите в бюджета и дружно с парите от запаса НЗОК завърши без недостиг. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР