500 хил. българи страдат от диабет, а над 40% не

...
500 хил. българи страдат от диабет, а над 40% не
Коментари Харесай

500 хил. българи страдат от диабет, а над 40% не знаят за болестта си


500 хиляди българи страдат от диабет, а над 40% не знаят за заболяването си. Около 500 000 българи страдат от диабет. Повече са пациентите със захарен диабет. Това изясни ендокринологът доктор Явор Асьов от Александровска болница пред bTV.

Над 40% от пациентите с диабет не знаят, че страдат от това. Много от тях схващат чак 5-10 дни след повишението на кръвната захар, изясни лекарят.

Това е едно заболяване като всички други и едно съществено предизвикателство за пациентите да се оправят с това да инжектират инсулина и да наблюдават кръвната си захар. Затова би трябвало да им се подаде ръка, моли доктор Асьов. Според него има светлина в тунела в лекуването на диабета.

На първо място хората в рискови категории – над 45 година, с наднормено тегло и тези, които имат родственост, би трябвало да трансформират метода си на живот. Проучвания демонстрират, че една разходка дневно, може да помогне. 5% понижаване на телесното тегло понижава риска с над 50%, изясни той. Трябва да се заобикалят храни с доста калории, а не засищат, би трябвало да се заменят със зеленчуци и да не се одобряват калорийни питиета.

Д-р Асьов изясни, че диабетът е първа причина за нетравматична ампутация, слепота и че поддържането на кръвната захар в референтните граници е доста значимо.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР