500 евро суперфалшификат“ са произвеждали в разкритата край Шумен печатница

...
500 евро суперфалшификат“ са произвеждали в разкритата край Шумен печатница
Коментари Харесай

„Суперфалшификат“ на 500-еврова банкнота произвеждала нелегалната печатница в Шумен

500 евро „ суперфалшификат “ са произвеждали в разкритата край Шумен печатница за подправени пари. Банкнотите са били засечени в страни от Европейския съюз.

При спецакцията на 16 октомври са арестувани трима души – произвеждали и разпространявали така наречен „ суперфалшификат “ на 500-еврови банкноти, както и съвсем неразличими от същинските 50-левови и 50-доларови банкноти.

„ От 2020 година ГДБОП работи по случая. От бранш „ Фалшификации “ са почнали работа по първичната информация – произвеждане на банкнота от 500 евро. През 2023 година е формирано досъдебно произвеждане под надзора на Окръжна прокуратура – Шумен “, изясни Боян Раев, зам.- шеф на ГДБОП.

По думите му по случая ГДБОП си е сътрудничила сполучливо с Европол и „ Сикрет сървиз “. 500-евровите банкноти са засичани в страни от Европейския съюз.

 ГЕРБ/СДС

„ 500-евровият „ суперфалшификат “ е с доста високи защитни детайли на самата банкнота “, посочи Боян Раев.

Според думите му 50-левовите банкноти са намирани в комерсиалната мрежа, като тези банкноти минават машинната инспекция, минават и през банкомати.

На 16 октомври в Шумен е извършена спецакцията по задържане на трите лица. Едното е с непрекъсната мярка задържане под стража, второто е под домакински арест, третото е с парична гаранция.

„ Лицата не са имали водач, който да ги управлява, само че всеки един от тази група има определение функционалности. Единият е доста добре механически образован, който работи със характерната техника. Другият има доста тънки и ювелирни умения, който доработва създадената банкнота на ръка. А други незаконни връзки на тези лица са се занимавали с разпространяването на тези неистинен парични знаци. Към сегашния миг не би споделил, че са финансирани за произвеждане на тези пари от външни структури “, означи Боян Раев, зам.-директор на ГДБОП.

Намерени са огромно количество от 50-левови неистинен банкноти, 50-доларови банкноти, както и плаките, нужни за тези банкноти. “За 50-левовата банкнота може обществото да е умерено, не е прокарана в огромни количества в обращение “, акцентира Боян Раев.

Той изясни, че хартията, на която са печатани суперфалшификатите, е внасяна от Китай и Турция, само че тя не е за опаковка на дюнери, както излезе информация в някои медии.

„ Тази хартия е импортирана и заявена, че е хартия за дюнери. Това е вметката. Не че тази хартия е за опаковка на дюнери “, прецизираха от ГДБОП.

Според проверяващите самият развой по направа на подправените пари е бил извънредно муден, като се е работило за прецизна направа. Наблягало се е на качеството, а не на количеството.

Част от арестуваните лица са били задържани и през 2016 година, като към тогавашния миг е имало формирано досъдебно произвеждане и е разрушена дребна печатница за подправени пари в региона на Велико Търново./БНТ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР