50-те лева добавка за пенсионерите ще продължи да се изплаща

...
50-те лева добавка за пенсионерите ще продължи да се изплаща
Коментари Харесай

Първи решения на новия кабинет

50-те лв. добавка за пенсионерите ще продължи да се изплаща до края на мандата на служебното държавно управление. За това даде поръчка кабинетът на Стефан Янев на първото си съвещание. Междувременно рокадите във втория ешелон на властта към този момент са в ход. Със заповед на премиера бяха назначени трима нови заместник-министри на вътрешните работи.

В началото на съвещанието служебният министър председател Стефан Янев разгласи, че на кабинета са нужни няколко дни, с цел да реши по какъв начин ще продължи с ограниченията поради Коронавирус.

" Ще създадем диалог по отношение на вероятностите за обществено подкрепяне и наложените от пандемията обществени ограничения, както и Плана за имунизация ", съобщи служебният министър-председател Стефан Янев.

Премиерът побърза да успокои обществеността.

" Работим на цялостни обороти, всичко е под надзор, очаквайте информация - навременна, почтена и открита, по всяко едно време ", акцентира Стефан Янев.

Минути по-късно стана ясно, че въпреки финансовото положение на страната да е, цитираме, " извънредно тежко ", добавките за пенсионерите ще продължат да се изплащат до края на мандата на служебния кабинет. За социално-икономическите ограничения занапред ще се взема решение.

" За страдание тяхната обезпеченост беше обезпечена за някои от ограниченията до края на месец май, други до края на месец юни ", добави служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев.

До 10-ина дни ще стане ясно има ли пари и какъв брой за поддръжка на бизнеса.

" Ще Ви помоля да ни дадете 7-10 дни, с цел да проработим, да проиграем сюжетите, да забележим какво финансово поръчителство би имало за такива ограничения, с цел да може да Ви предоставим в допълнение информация и по какъв начин ще подкрепим стопанската система, тъй като истината е, че в случай че не проработи бизнесът, пари няма да има за нищо, в случай че проработи бизнесът, пари ще има за всичко ", добави служебният министър на финансите Асен Василев.

Продължиха и рокадите във втория ешелон. От поста си беше освободена шефката на Българската организация за вложения, а на нейно място назначен някогашният заместник-министър на стопанската система Стамен Янев.

" Сутринта в 11 часа някогашният заместник-министър към този момент Стамен Янев нахлу като мутра безусловно в кабинета ми и бях изгонена от кабинета си, като ми беше връчена заповед от министър Кирил Петков за освобождение, без претекстове и без предизвестие ", съобщи Десислава Трифонова, някогашен ръководител на Българската организации по вложения.

Освобождаването на Трифонова икономическият министър Кирил Петков изясни с готовност организацията да се управлява от човек с повече опит.

" Много е значимо сега оптимално огромен опит да се влее назад в Агенцията по вложения, тъй че да се опитаме да притеглим пресен капитал, колкото можем, по най-ефективния метод ", сподели служебният министър на стопанската система Кирил Петков.

Рокади има и в Министерство на вътрешните работи. Още в първия ден беше пенсиониран административният секретар Бойко Славчев, който е един от очевидците по следствието на ОЛАФ за покупката на нови джипове, когато длъжностен министър е бил Пламен Узунов, в този момент консултант на президента по антикорупция. Днес бяха назначени трима заместник-министри: Емил Ганчев, Венцислав Катинов и Енчо Мирчев.

В защитата заместник-министри са Пламен Йорданов и Александър Петков - дългогодишни чиновници на ведомството. Имената им разгласи министърът на защитата Георги Панайотов след съвещанието, накуцвайки.

" Не мога да Ви обърна внимание, постанова ми се да употребявам медицински услуги, пострадах, скърбя ", изясни служебният министър на защитата Георги Панайотов.

Заместник-министерските постове са попълнени още в общественото министерство: Лазар Лазаров, Иван Кръстев и Надя Клисурска, която е някогашен народен представител от Българска социалистическа партия.

В опазването на здравето - доктор Тома Томов, Александър Златанов и Димитър Петров, двама от които някогашни депутати от " Обединените демократични сили ".

Заместници на Велислав Минеков в културното министерство са проф. Борислава Танева, Весела Кондакова и Пламен Славов. В останалите министерства назначения още няма.

Българска национална телевизия: Кога можем да чакаме да имаме образуван екип?

" Предполагам, че другата седмица ще станат нещата ", съобщи служебният министър па земеделието и храните проф. Христо Бозуков.

" След четири дни ", сподели още служебният министър на околната среда и водите Асен Личев.

Здравният министър не се спря, с цел да отговори на въпроса какво ще се случи с противоепидемичните ограничения и Националния действен щаб. Днес за първи път Щабът не даде постоянния си брифинг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР