50 са новите 30, 60 са новите 40! Желанието да

...
50 са новите 30, 60 са новите 40! Желанието да
Коментари Харесай

Стоката младост

50 са новите 30, 60 са новите 40! Желанието да останеш млад допустимо най-дълго е остаряло, колкото човечеството. От този блян печелят цели промишлености, а пазарът на продуктите против остаряване е за милиарди. По целия свят учени търсят способи за прекъсване на стареенето и обвързваните с него болести.

Амишите живеят по-дълго. Поне членовете на религиозната общественост в Индианаполис. Техният живот е приблизително с 10 години по-дълъг, в сравнение с членовете на сектата в други елементи на Америка и доближава 85 години.

Причината не е в метода им на живот като от преди 300 години, а в генетична разновидност, която се предава при поколенията на релиогиозно и културно изолираната общественост. Благодарение на нея също така амишите в Индианаполис не страдат от диабет вид 2.

За медицинските проучвания тези резултати, които наскоро бяха публикувании в списание " Нейчър ", са многообещаващи - в този момент се чакат клинични тествания на медикамент, който работи сходно на ген против остаряването.

Човечеството не се е отказало от фантазията за хапче против старостта. Докато здравната просвета се стреми да се бори с възрастта най-много като рисков фактор за редица болести, цели клонове от стопанската система се занимават с битката против външните белези на остаряването.

Пазарът на артикули за грижа за кожата с формули, забавящи стареенето, се прави оценка на над 25 милиарда $ от института за пазарни проучвания Euromonitor. За хранителни добавки като витамини и микроелементи единствено в Германия се харчат над 1 милиард евро годишно, сочи статистика на компанията за пазарни изследвания IQvia.

В света годишно се вършат над 8,5 милиона инжекции с Botox и други сходни субстанции против бръчки, оповестява американската професионална организация за естетическа и пластична хирургия ISAPS.

Световният пазар, обвързван със здравето, хубостта и фитнеса, се прави оценка на 580 милиарда $ или съвсем половината от брутния вътрешен артикул на Испания.

Според изследване на Strategy&, поделение за стратегически разбори на PwC, съвсем половината от пазара (47 %) се пада на хранителни артикули, а фитнес клубовете завземат 13 %, разкрасителните интервенции - 15 %.

Бизнесът е преуспяващ, освен това освен за питателните артикули, козметиката и фитнеса. Естетично-пластичните хирурзи също имат от ден на ден работа - броят на процедурите годишно нараства с сред 8 и 10 %, съгласно статистиката на ISAPS, като всяка година в света се правят над 25 милиона интервенции и процедури. Всъщност те даже евентуално са доста повече, защото организацията не регистрира всички страни по света, а и следи единствено активността на профилираните хирурзи. На Съединени американски щати се падат най-вече разкрасителни интервенции с 18 % от общия брой.

Мнозина клиенти на клиниката " Пьозелдорф " в немския град Хамбург желаят да наподобяват по-млади. Botox против гневните бръчки сред веждите или втвърдяване на миглите са част от постоянното " меню " наред с уголемяването на бюста, изсмукването на мазнини, корекцията на носа или намаляването на гърдите при мъжете.

" Живеем в свят, където външността е значима ", споделя притежателят на клиниката Холгер Фукс, експерт по пластична, естетическа и възстановителна хирургия.

" Възрастта все по-често се възприема като минус ", отбелязва той.

Както и преди, клиентите му са главно дами, само че броят на мъжете нараства непрестанно и към този момент е достигнал 26 %.

" При нас идват на първо място мениджъри, които желаят и би трябвало да наподобяват млади и свежи ", споделя хирургът Ларс Клайнинг.

Работата изисква да не им личат 15-те работни часа на ден, настояват те, а и не желаят да наподобяват по-зле от младите си съперници.

Не им харесва обаче, че би трябвало да отсъстват от работа поради интервала на възобновяване, добавя Клайнинг. Поради това предприемачите постоянно желаят часове в събота. Сред най-търсените от мъжете процедури, наред с лицевата терапия с Botox, са отстраняването на мазнини от корема и гърдите.

Тъй като процесът на остаряване при мъжете стартира по-късно, в сравнение с при дамите, клиентите от мощния пол на клиниката са приблизително 50-годишни по отношение на приблизително 30 години при дамите. Сред клиентките мнозина имат специалности, при които положителният външен тип е изключително значим - манекенки, продавачки, актриси най-често прибягват до услугите на лекарите.

" Мъжете имат шанс, че при тях бръчките се възприемат като атрактивни. За дамите това не важи ", показва Фукс.

Повечето клиенти на клиниката отдават огромно значение на естествения външен тип. Никой не би трябвало да вижда, че нещо е било правено, добавя той.

Докато бизнесът с артикули и услуги против остаряване процъфтява, доста компании въобще не се възползват пълноценно от опциите, които предлага по-напредналата възраст, показва Хайнц Грюне, началник на кьолнския институт за пазарни изследвания Rheingold.

Групата на 60-годишните се е трансформирала доста от 90-те години.

" Тогава към момента имаше възрастни хора като по картинка, които отговаряха на клишето. Те се обличаха по този начин, че от пръв взор човек ги идентифицираше като възрастни хора ", споделя Грюне, който се занимава с тематиката от 20 години.

Днес 60-годишните на пръв взор съвсем не се отличават от 40- и 50-годишните. Всички посещават едни и същи кръчми, слушат идентична музика, обличат се по сходен метод - те живеят в един и същи свят.

При споменаване на " възрастни хора " 60-годишните мислят за родителите си.

" 50-те години са новите 30, 60-те са новите 40 ", споделя Грюне.

Според специалиста браншът към момента въобще не е осъзнал какъв капацитет се крие в променените усещания за възрастта и по какъв начин се е изменил пазарът.

Изкуството е продуктите за по-възрастни хора да се оферират по метод, по който да не бъдат разпознавани като такива.

Някой компании към този момент са приложили този метод, да вземем за пример автомобилостроителният бранш при колите с висока проходимост.

" Автомобилите с висока проходимост са скрита протеза, единствено че никой не ги възприема като такава ", съгласно Груне.

По думите му този вид коли се продават толкоз добре не поради елегантния си тип, а тъй като всеки може да се качва в тях без проблеми.

Друг образец за артикули, прелестно приспособени за по-възрастни консуматори, предлага Apple.

" Apple създава отлични артикули, подобаващи и за по-възрастни консуматори, защото обслужването им е идиотско ", споделя Грюне.

" И най-хубавото е, че продуктът не ме разобличава като възрастен човек ", добавя той.

Психологията също оказва въздействие върху това какъв брой дълго живеем. " Хората, които се усещат млади, живеят по-дълго ", показва Ханс-Вернер Вал.

Различни проучвания са открили, че чувството за младост се отразява позитивно върху здравето, споделя шефът на Мрежата за проучване на възрастта към университета в Хайделберг.

Това значи, че до известна степен всеки може самичък да окаже въздействие върху остаряването и здравето си. При това изкуството да се живее играе огромна роля.

" Човек, който през целия си живот е бил относително физически деен и е избягвал рискови фактори като свръхтегло и пушене, постоянно по-късно стартира да има потребност от грижи ", съгласно Вал.

Остаряването обаче към момента е стигма, съгласно психолога.

" Обществото има отрицателна визия за остаряването, в професионалния живот, в публичния живот има огромна дискриминация въз основа на съображение възрастта. Една по-положителна визия би обогатила обществото ни ", акцентира той.

Продължителността на живота нараства, само че не е безкрайна. Дори при оптимални условия човешкият организъм може да доближи най-много 115 до 125 години.

Извън външни фактори като замърсяване на околната среда, мръсна питейна вода, незадоволителни лекарски грижи, продължителността на живота се дефинира най-много от генетични фактори.

" Гените обрисуват оптималната дълготрайност на живота ", споделя професор Кристиан Енглерт от института " Лайбниц ".

" Дали в действителност избран човек ще доближи тази възраст, значително зависи от метода на живот ", показва той.

Майке Фройнд, Майке Телгхедер, в. " Ханделсблат "

(БТА)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР