50% от инвестициите в САЩ идват от Европа (125 милиарда

...
50% от инвестициите в САЩ идват от Европа (125 милиарда
Коментари Харесай

Половината инвестиции в САЩ идват от Европа

50% от вложенията в Съединени американски щати идват от Европа (125 милиарда долара), демонстрира отчет на Трансатлантическата стопанска система 2020, представен от Euractiv. В същото време износът на американски артикули към Европейския съюз е три пъти по-голям, в сравнение с този към Китай.

През 2019 година Съединени американски щати са внесли артикули за 337 милиарда $, което е растеж от 6% на годишна база.

Докладът за Трансатлантическата стопанска система е годишно изследване, фокусирано върху търговията и вложенията сред Съединени американски щати и Европа. Изданието 2020 беше оповестено в сряда (26 март) от Даниел С. Хамилтън и Джоузеф П. Куилан от Института за външна политика на университета Джонс Хопкинс.

Въпреки че някои национални стопански системи минават през протекционистки миг, връзките с други страни не престават да бъдат централни за развиването на стопанските системи. Значението на връзките сред Европа и Съединени американски щати, деликатно следени от Пекин, е образец за това.

Съединени американски щати водят търговски договаряния както с Китай, по този начин и с Европа. Администрацията на Тръмп даде приоритет на съглашение с Пекин, с което да понижи големия си търговски недостиг с Китай. Преговорите бяха прекратени от пандемията с ковид COVID-19.

Освен това отчетът демонстрира, че Съединени американски щати са внесли артикули от Европейски Съюз на стойност 515 милиарда $ през 2019 г. 

По отношение на заетостта, в отчета се пресмята, че през 2018 година в Европейски Съюз са основани към 4,9 милиона работни места от американски компании. Обединеното кралство (1,5 милиона), Германия (710 000) и Франция (500 000) са страните, които са се възползвали най-вече от американската самодейност. В Америка европейските компании са основали 4,7 милиона директни работни места заради вложения.

Китай и COVID-19

След години на комерсиална война, Вашингтон и Китай подписаха помирение на 15 януари 2020 година В икономическото и комерсиално съглашение (ЕТА), известно още като договорка фаза 1, беше стихотворец ангажимент Китай да отвори своя пазар. Тази договорка изисква китайският импорт на някои артикули от Съединени американски щати да се усили с към 95 милиарда $ през 2021 година по отношение на изходната стойност за 2017 година

Оценките на Института за международна стопанска система в Кил, самостоятелен институт за стопански проучвания с нестопанска цел, сочат, че Европейски Съюз евентуално ще загуби към 11 милиарда $ от експорт за Китай, като най-засегнати са френският и немският индустриален бранш.

Според отчета на Трансатлантическата стопанска система 2020, при започване на тази година американската стопанска система се чака да се разшири с по-бързи темпове спрямо Европейски Съюз, „ с консенсусни оценки на растежа на действителния Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати от към 2% против едвам 1,4% планиран напредък в Европейски Съюз ”.

Тези оценки за напредък се основават на редица основни фактори, в това число комерсиалното помирение сред американците и китайците.

До март, след проблемите, основани от COVID-19, тези прогнози спаднаха. Въпреки че Щатите към момента се пробват да се борят с вируса по собствен метод, COVID-19 наподобява е оказал помощ за доближаване сред китайците с Европейски Съюз.

Миналата седмица Пекин реши да изпрати на блока общо 50 000 комплекта за тестване на нуклеинова киселина, 200 000 маски за лице (N95) и два милиона хирургически маски за лице.

На 19 март китайският дипломат в Европейски Съюз Джан Минг съобщи, че координацията сред европейския и китайския блок по време на тази рецесия е като „ огледало, което отразява, че връзките сред Китай и Европейски Съюз всъщност са свързани със съдействие и партньорство “.

Brexit

В отчета се акцентира, че Brexit евентуално „ ще се окаже безценен за Обединеното кралство и ще понижи бизнес климата в Европейски Съюз “. Според публикация, оповестена от Bloomberg на 10 януари, Brexit към този момент е коствал на стопанската система на Обединеното кралство към 170 милиарда $ след референдума.

През 2018 година капиталът на Съединени американски щати във Англия е бил в размер на 758 милиарда $. Това значи, че инвестицията, направена от американски компании във Англия, е съвсем тройната от вложенията в Южна Америка, Близкия Изток и Африка дружно (260 милиарда долара).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР