50% от фирмите, които доставят безплатни закуски в училищата и

...
50% от фирмите, които доставят безплатни закуски в училищата и
Коментари Харесай

50% от фирмите, доставящи закуски за децата в София, работят в сивия сектор

50% от компаниите, които доставят безвъзмездни закуски в учебните заведения и детските градини в София, работят в сивия бранш. Това сподели Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева по време на провелата се през днешния ден полемиката в Столичната община " Бизнесът пита кмета ". Кукушева е безапелационна, че огромна част от храните, които се раздават в образователните заведения в София, не дават отговор на стандартите за качество.

София

Националният браншови съюз води указател на ползвателите на логото с одобрен стандарт за качество „ България “. Той се дава, откакто Агенцията по храните извърши инспекция на място дали съответната компания има изискванията да създава тестени произведения. Според Мариана Кукушева 50% от хлебарите в София нямат логото и не са регистрирани в Агенцията по сигурност на храните.
Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Това, което желаеме ние от учебни заведения и детски градини там където се харчат пари на данъкоплатеца за изхранване на децата на България в предучилищна и начално-училищна възраст всички храни да бъдат доказани браншови стандарти.
Според Марияна Кукушева липсва ефикасен надзор какво ядат децата ни в учебните заведения и градините, което разрешава на компании от сивия бранш да печелят поръчки. Кметът на София Йорданка Фандъкова предложения браншовата организация на среща, с цел да бъдат разисквани взаимни дейности за стягане на контрола върху качеството на закуските.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: След като договорите се подписват от районните кметове, мисля че не е мъчно да се проконтролира кои са и какви са доставчиците, дали те дават отговор на условията дружно с контролните органи.
От Българската организация за сигурност на храните разясниха, че правят непрестанен надзор и единствено за предишния месец са съставили 28 акта за административно нарушаване и 136 наставления при осъществени 2705 инспекции в детските ясли, градини, кухни-майки и учебни столове и бюфети в цялата страна. В резултат на това са арестувани и унищожени над 24 литра прясно мляко, 155 яйца и над 70 кг храни. От тях 13 кг са птиче месо със соев протеин и консерванти, близо 1 кг кашкавал, който не е създаден по БДС, както и 850 г замразена риба с изминал период на валидност и над 18 кг бисквити.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР