50% от фалшивите стоки, които заливат пазара и се продават

...
50% от фалшивите стоки, които заливат пазара и се продават
Коментари Харесай

Ментетата вече се шият и у нас, 50% влизат без стикери и щампи

50% от подправените артикули, които заливат пазара и се продават онлайн и в комерсиалната мрежа, влизат у нас без лого, етикет или стикер. Едва тук те се щампират. А сред 10 и 20 на 100 от фалшификатите даже се създават в страната, описаха от отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП пред “24 часа ”.

Основно на нашия пазар влизат дънки, блузи, очила, парфюми, часовници и маратонки. Контрабандната стока най-често идва от Турция и Китай. Напоследък се избира южната ни съседка поради общата граница. А и качеството не е толкоз неприятно, споделят антимафиоти. И показват, че някои от марките са изнесли производството си там поради по-евтината работна ръка. Мошениците употребяват това и вършат и ментета.

Границата ни се минава относително елементарно. Може да е посредством карго, а митничарите не могат да ревизират всичко. Когато стоката дойде, има два разновидността. Или ментетата се продават в страната, или сме  хъб за Западна Европа.  Някои от стоките стигали даже до Испания.

Рекламират ги посредством фейсбук групи или уеб сайтове, пращат ги по куриери. Понякога идва чиста черна тениска и у нас единствено се щампира логото, с цел да се продаде по-лесно.

При тонколонките да вземем за пример с един кашон в България влизат самите те, а стикерите – с различен. Същата е схемата и с парфюмите.

Печалбата е голяма, при относително невисок риск. Често се случва глобите да минат по административен ред, в случай че мошениците не бъдат хванати от ГДБОП. По веригата оскъпяването до крайния консуматор е голямо. Печели един път производителят на подправените дънки, който ги продава за 20 лв., а вносителят ги продава за 50 да вземем за пример. Следват прекупвачът на едро, който ги съхранява в хранилище. Едва тогава се стига до крайния продавач, без значение дали е във физически магазин, или онлайн платформа за търговия.

Подобна е огромната скица, разрушена в Русе през декември м.г. Там се употребила турска компания за транспорт на пасажери. Заедно с тях в багажа влизали и подправените артикули. Разтоварването ставало край Русе, част от ментетата оставали там, други се карали в София. В столицата следва ново преразпределение – една част остават в страната, другата потегля за чужбина. Често от ГДБОП хващали и хранителни добавки.

Почти същата е схемата и на тези, които сами си шият фалшификатите.

“Около 10-20 % от стоката се създава в шивашки цехове в област Хасково, Кърджали и други Правихме интервенции и разбихме няколко ”, обясниха антимафиоти. Една от акциите е на 10 ноември м.г. Тогава са атакувани цехове в Търговище, Разград и Харманли. Иззети са шевни и щамповъчни машини и уреди, употребявани в противозаконното произвеждане, както и голям брой спортни дрехи, носещи белезите на световноизвестни търговски марки.
 Мошениците към този момент шият и у нас. Мошениците към този момент шият и у нас.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР