50 млн. лв. годишно се крадат от работодателите при сега

...
50 млн. лв. годишно се крадат от работодателите при сега
Коментари Харесай

Първите три дни болнични да не се заплащат, предлагат от АИКБ

50 млн. лева годишно се " крадат " от работодателите при в този момент съществуващата система на издаване на болнични листове. За Национален осигурителен институт вредите са 150 млн. лева

" Ако четвъртък се пада народен празник, то в петък болничните листове нарастват с 30% ", съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на кръгла маса на тематика " Злоупотребата с болнични листове - нездравословен за обществото феномен ".

Затова от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) оферират първите три дни болнични да не се изплащат от никого. Предложението си АИКБ считат да внесат и в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

В интервала от 2012 - 2018 година броят на болничните листове се удвоява. Само за 2018 година за първите три дни болнични, работодателите са платили още 160 млн. лева, в допълнение е сумата, която се изплаща от Национален осигурителен институт. Над 14% е растежът на изплатените суми за болничните за предходната година.

Паралелно с това за 2016 година има единствено един осъден за издаването на болничен на здрав човек доктор в Разград. По данни на Министерство на здравеопазването на 1 000 хванати с провинения за издаването на болничен лист се санкционират двама.

На 1 млн. души седем са осъдените, регистрира Велев.

В множеството страни от Европейския съюз, като Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения Унгария, Франция, Холандия и Чехия, има интервал на изчакване, в който болничните не се изплащат. Докато в България, Германия, Португалия, Румъния, Словакия и Хърватия подобен интервал няма.

" Така, както е сега, не може да се продължава и би трябвало да се намерят решения и излаз ", прикани Велев. По думите му издаването на болнични листове на здрав човек е на практика ненаказуемо. Последната смяна, която е била направена във връзка с болничните листове, е по време на рецесията през 2008 - 2009 година, когато се е договорила мярката, първите три дни от болничните да се заплащат от предприятията, подсети Велев.

Основанието на работодателите да се съгласят с нея тогава е, че против тази мярка са седели други антикризисни ограничения, като да вземем за пример четири дни работа да се броят за пет работни дни и да бъдат подкрепени приходите на заетите. След като рецесията отмина, трябваше да отпадне тази мярка, а тя стана непрекъсната, разясни шефът АИКБ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР