50 милиона лева ще бъдат осигурени за увеличение на заплатите

...
50 милиона лева ще бъдат осигурени за увеличение на заплатите
Коментари Харесай

50 милиона за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите |

50 милиона лв. ще бъдат обезпечени за нарастване на заплатите на преподавателите в университетите през 2021 година

Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на среща със Съвета на ректорите, дружно с министъра на образованието Красимир Вълчев и вицепремиера Томислав Дончев.

Според промени в Закона за висшето обучение от февруари в университетите се вкарва минимална заплата за най-ниската академична служба - помощник. Останалите ще се дефинират по формула, в това число и .

Премиерът акцентира, че образованието е главен приоритет за държавното управление.

Ректорът на Софийския университет и ръководител на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков дефинира нарастването на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „ Това е най-голямото нарастване на бюджета за висше обучение най-малко от 30 години и е най-голямото нарастване на заплатите във висшето обучение най-малко от 30 години “, посочи проф. Герджиков. Той даде висока оценка на извършената в системата промяна, което обосновава нуждата тя да бъде подкрепена финансово.

„ Работим доста добре с ректорите. Приехме закон, който докара до една забележителна промяна. Държавата и висшите учебни заведения са в цялостен синхрон “, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе безапелационен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето обучение. „ Докторските степени не се получават елементарно. Това значи, че те са защитили дисертации, докторати, имат голям принос “, акцентира министър-председателят Борисов значимата роля на университетския състав в системата. Премиерът добави, че сега се разисква потреблението на спомагателни средства от европейски стратегии в интерес на бранша.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР