50 лв глоба може да отнесе водачът на тротинетката, който

...
50 лв глоба може да отнесе водачът на тротинетката, който
Коментари Харесай

Трансджендърът Емили е водачът, шпорил с над 100 км/ч на магистрала с тротинетка

50 лева санкция може да отнесе лидерът на тротинетката, който беше сниман да се движи по автомагистрала " Хемус " със скорост над 100 километра в час. Това е планувано в Закона за придвижване по пътищата, оповестиха за Българска национална телевизия от Пътна полиция.

Оттам обаче се въздържаха от коментар дали е открит лидерът. Екип на Българска национална телевизия обаче съумя да се свърже с него - оказа се Емили Йорданова, известна като трансмомиче, което интензивно се бори за правата на ЛГБТИ хората в България. Оказва се, че Емили пази и друга идея - за повече права на хората, които употребяват електрически тротинетки.

Тя изясни, че не е направила нещо неприятно и че има идея, обвързвана с електрическите тротинетки. Иска да се сътвори закон за по-мощните тротинетки, които подвигат над 50 км/ч, те да могат да се движат в главната пътна мрежа и да е наложително да се носят защитни средства. Законът сега обаче е явен - водачите на тротинетки не би трябвало да се движат по автомагистралите и да се движат с висока скорост.

След като я потърсихме, Емили незабавно удостовери, че е основният воин във видеото, което стана извънредно известно във Facebook. Заяви, че не се крие и че не е направила нещо неприятно.

" Aз карам деликатно, съблюдавам нужната отдалеченост от колите и задминавам постоянно в лява лента, както е по закон! Никога не се шмугам сред колите, както го вършат някои мотористи или пияни и дрогирани водачи! Трябва да се измисли закон за регистрация на мощните електрически тротинетки като МПС! "

Законът за придвижване по пътищата сега гласи - неразрешено е водачите на тротинетки да се движат по пътища, на които оптимално позволената скорост е над 50 км/ч. Самите те нямат право да развиват скорост, по-висока от 25 км в час.

" По принцип Пътна полиция работи по установяването на голям брой извършители към сегашния миг. Дали тъкмо този или десетки други като него са открити все още, ще се въздържа от коментар. 50 лева е плануванаъа санкция във връзка с нарушаванията, които водачите на самостоятелни електрически транспортни средства биха позволили ", изясни Мария Ботева - " Пътна полиция ", ГДНП.

С карането на тротинетка по автомагистрала, Емили изясни, че се застъпва за нови законови правила, които да разрешат на по-мощните тротинетки да се движат в главната пътна мрежа. Настоява и за наложително носене на каска, очила, каколенти, светоотразителна жилетка.

" Това е извънредно неблагоразумен метод за демонстриране на обещано предпочитание за смяна на закона. Никой не се е свързал с нас като организация, защитаваща този превоз, никой не се е свързал с нас с оферти, които можем да представим към институциите ", съобщи Владислав Стоицов - Българска асоциация за електромобилност.

Това е един необикновен риск, който не се осъзнава или в случай че се осъзнава и се прави все пак, значи, че е някой, който жестоко е решил да погазва законите или търси нещо друго, безапелационна е Мария Ботева от " Пътна полиция ", ГДНП.

" Но по този начин подлага на тестване освен себе си, личното си здраве, а и живота и здравето на всички тези, които могат да попаднат в една такава обстановка дружно с него ", добавя Ботева.

На този декор ползата към електрическите тротинетки е огромен, а наклонността е че огромен % от водачите им са с шофьорски книжки.

" Важно хората да имат просвета на шофиране, без значение какъв метод на превоз употребяват. Ние всяка година организираме анкета сред членовете и също по този начин цялата общественост, която употребява електрически тротинетки и сме щастливи, че над 90% от хората, които употребяват електрически тротинетки в България са в действителност хора с шофьорски книжки, които са слезли от колата си и се движат с електрически тротинетки в града, с цел да могат да избегнат тапите, с цел да могат да стигнат по-бързо и също по-евтино от точка А до точка Б ".

А статистиката на Пътна полиция демонстрира, че за първите шест месеца на годината са глобени над 150 водачи на по този начин наречените самостоятелни електрически транспортни средства.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР