50-ият парламент ще бъде запомнен със силната фрагментация и силната

...
50-ият парламент ще бъде запомнен със силната фрагментация и силната
Коментари Харесай

Д-р Ваня Нушева: Възможно е още утре президентът да издаде указ за насрочване на избори за 6 октомври

50-ият парламент ще бъде запомнен със мощната фрагментация и мощната борба сред политическите партии. Това сподели доктор Ваня Нушева – учител по политически науки в Софийския университет " Свети Климент Охридски “, в предаването " България, Европа и светът на фокус “ на Радио " Фокус “ .

По думите й мощно отрицателната предизборна акция се е пренесла като стилистика и в метода на връзка сред депутатите в 50-то Народно заседание. " Всеобщо беше усещането, че в случай че не бъде реализиран консенсус най-малко сред три политически сили, няма да е допустимо образуването на устойчиво парламентарно болшинство, което да излъчи и устойчиво стабилно държавно управление. Поради тази причина съвсем всички политически партии бяха с настройката, че последващи избори са неизбежни. Основна характерност на този парламент беше неустойчивост и очакване на нови избори, в които да бъде основана основа за нов метод в връзката на партиите и за парламентарно болшинство и държавно управление “, уточни доктор Нушева.

Тя разяснява и вътрешнопартийните разтърсвания в Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. В двете партии не престават да стоят въпросите за водачеството и за законните органи, които ще вземат решенията, в това число и в евентуален преговорен развой, съобщи специалистът. " Това в допълнение внасяше неизясненост и в работата на 50-то Народно заседание. Този развой няма по какъв начин да приключи скоро, явно ще бъдат нужни месеци, с цел да бъдат приключени процесите на смяна в партийните управления. Това ще съвпадне и с интервала на предизборна акция “, означи Ваня Нушева.

Демонстрираната подготвеност за разговор от страна на всички политически партии при диалозите за третия мандат съгласно нея е бил в подтекста на идната предизборна акция. " Нито една от политическите партии не би желала да даде явен знак на своите гласоподаватели, че тя е повода за това да не бъде образувано държавно управление в границите на този парламент. Свидетели сме на обстановка, при която към момента има прекалено много разграничителни линии. По основни тематики има основни разминавания и е доста мъчно да бъде образувано устойчиво парламентарно болшинство, което да води ясна, поредна политика по необятен кръг от проблеми и тематики, които са настоящи за нашия политически живот. По отношение на данъчната политика, антикорупционната политика, във връзка с измененията в Закона за правосъдната власт има доста съществени разминавания сред играчите в Народното събрание “, даде образци преподавателят по политически науки.

Тя бе безапелационна, че е нужна смяна в метода на връзка на политическите партии. " Мисля, че предизборната акция може да сътвори основанията за това да излезем от онази серпантина на извънредно отрицателно говорене във връзка с политическия конкурент. Необходимо е политическите партии да насочат вниманието си не към това да подлагат на критика съперника, а към това какви политики и предизборни стратегии оферират на гласоподавателите. Няма по какъв начин отрицателният метод в една акция да притегли гласоподаватели. Надявам се, че това към този момент са го осъзнали “, добави тя.

Ваня Нушева разяснява и срещата сред президента Румен Радев и ръководителя на Народното събрание Рая Назарян по отношение на процедурата по назначение на длъжностен кабинет. Тя напомни, че самата Назарян е изразила нежеланието си да бъде длъжностен министър председател преди дни. Сред останалите евентуални претенденти са заместник-председатели на Сметната палата и заместник-ръководители на Българска народна банка, уточни доктор Нушева. " Не са доста опциите. Вероятно длъжностен министър-председател ще остане актуалният. В случай, че президентът упорства да организира диалози с всички претенденти още през днешния ден, това би разрешило още на следващия ден издаването на декрет за насрочване на избори за 6 октомври “, уточни тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР