50-ият Конгрес на БСП не прие оставката на лидера на

...
50-ият Конгрес на БСП не прие оставката на лидера на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова остава председател на БСП, конгресът не прие оставката и

50-ият Конгрес на Българска социалистическа партия не одобри оставката на водача на партията Корнелия Нинова.

Гласували „ За “ оставката на Нинова бяха 164. 415 делегати на левицата гласоподаваха „ Против “ оставката на Корнелия Нинова, а 20 гласоподаваха „ Въздържал се “.

Корнелия Нинова остава ръководител на Българската социалистическа партия. Ето част от политическия и отчет пред конгреса:

Изтеклата 2021 година беше наситена с политически събития. Беше белязана от коронавирус епидемията и последвалите я здравна, икономическа и обществена рецесии. Рязкото нарастване на цените на електрическата сила докара до задълбочаване на проблемите в стопанската система и за семействата. 2021 беше годината на политическата неустойчивост, на мъчителна разлъка с ръководството на ГЕРБ, старания на опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и на новите партии да създадат смяната с поддръжката на болшинство от българските жители. Проведоха се невиждани 3 парламентарни избора в една година. Благодаря от сърце на вас, а посредством вас на всички структури на партията за напъните, труда, които положихме за тези три избора. Не беше елементарно, само че вие направихте всичко допустимо тези избори да минат добре проведено от наша страна, макар коронавирус пандемията и тежките условия на другарство посред ни.

Българска социалистическа партия се нуждае от нова стратегия, отчитаща измененията в световен, европейски и районен подтекст, даващи бързо изменящи се черти на актуалната ера с навлизането на нови технологии, трансформации, във финансово – икономическата сфера, осведомителните средства, научно-образователните институции и мощно влияещи върху смяната на политическите и идеологически настройки. В програмата ни да опишем освен следствията и характерностите на актуалната ера, само че и да се направи по-точен преглед и оценка на по този начин наречения преход, който докара до бързото проваляне на България в поредност от общо структурно и мощно районно изявени рецесии – демографска, финансова, икономическа, стопанска, просветителна, здравна.

В съвсем всички стратегии на сродни европейски леви партии и придвижвания наред с общите положения в исторически проект се дават съответни управнически решени с програмни цели и положения, като някои от тях са и доста строго секторно насочени. Новата стратегия на партията би трябвало да отдели повече място и уточненост на вижданията за външната политика, на която ще се спра по-късно. Ние в осъществяване на решението на Конгреса започнахме работа по такава стратегия. Проведоха се полемики проведени от Националния ни политически институт. В тях се включиха учени, неправителствени организации, членове на партията и цели наши организации. На базата на тези полемики върви подготовката за правене на новата ни стратегия. Предстои ни да засилим потенциала на Националния политически институт, който да засилва работата си, да притеглим по-широк кръг представители на други леви партии и цивилен организации. Да ангажираме в полемиките представители на партиите и сътрудници от ПЕС и социалистическия интернационал.

Второто направление, в което би трябвало да помислим и да работим е организационното подсилване. Поставяне на нова, постоянна и модерна основа на организационната работа на Българска социалистическа партия. Другари, имаме проблем с организациите по места, с организационния живот. Трябва да правим повсеместен обзор на организационното положение на Българска социалистическа партия, да реализираме нов баланс сред действия, които да бъдат осъществени добре на централно ниво и други, които да са отговорност на локалните структури. Да организираме регулярни образования на актива, да подобрим връзката и взаимоотношението с локалните структури, по-силно ангажиране на народните представители в процеса на повишение на организационния ни потенциал. Проучване на положителни практики, партии и сътрудници и използване на уставни ограничения във връзка с социалистите, които са работили за акции и претенденти на други политически обединения.

Трето направление – на обновяване и развиване в Българска социалистическа партия. Електронизацията и новите технологии в активността на Българска социалистическа партия. Вие знаете, че ние направихме първата стъпка за въвеждане на електронни карти и указател, само че следва тази политика да бъде довършена, да се усъвършенства, да се осъвремени и да се понижи до най-малко обмена сред нас на хартия.

Четвърто – създаване и привличане на фрагменти, интелектът на нашата партия като политическа опция за осъществяване на политиките ни. Преглед на положението на кадровата банка на Българска социалистическа партия. Възстановяване на системата на образование. Засилване на взаимоотношението със профилираните неправителствени организации, работа със студенти, стипендии, стажове, щатни и нещатни сътрудници на народни представители и поддръжката за самодейността на Младежкото обединяване в подтекста на осъществяването на нашата младежка политика.

Пето – парламентарна активност. Подобряване на взаимоотношението сред парламентарната група и Националния съвет на Българска социалистическа партия и локалните структури, усилване на наличието на народните представители в районите. Изнесени съвещания на парламентарната група по места, обществени акции на самата парламентарна група по избрани тематики, усилване на обмена на информация и взаимната работа на парламентарната група с членовете на Европейският парламент.

Имаме потребност от нов метод към локалната власт, още повече, че през днешния ден би трябвало да си сложим идната политическа цел: локалните избори 2023 година и тяхното безапелационно продобиване. За да създадем това обаче, би трябвало добре да засилим работата с локалните кметове и общински си съветници, осъществяване на огромни срещи на национално равнище, внасяне на съответни решения за проблемите, които засягат локалната власт.

Разбира се, бих желала да благодаря и да доклада напъните ни да създем огромната лява коалиция и да благодаря на сътрудниците ни от нея. Но ни следва още работа в тази посока. Трябва да засилим разговора с още цивилен сдружения и партии от лявото пространство, с профсъюзите и създаване на европейски модел, при който левите партии и синдикатите са в тясно взаимоотношение и връзка.

Уважаеми другарки и приятели, резултатите на Българска социалистическа партия от изборите предходната година са тежка загуба. Причини има доста. Но аз поех отговорността за тази загуба и подадох оставка, която изпратих до всички членове на партията. Днес я удостоверявам пред вас и апелирам да се спре също с всички операции и спекулации по тази тематика. Всеки член на партията е получил моята оставка, тъй като е дал своя вот на директен избор Днес я удостоверявам пред най-висшия орган на партията – Конгреса.

Ние сме част от ръководещата коалиция на България. Нейното основаване не беше лесна работа. Четири партии с друг идеологически и електорален профил, даже по някои въпроси – с взаимно изключващи се позиции. 4-те партии бяхме изправени пред предизвикването – четвърти избори, тежка икономическа рецесия, обърканост за България, страдалчество за българския народ или работещи решения, успокоение, мъдрост и привеждането на страната и народа през рецесиите.

Ние избрахме второто. Заявихме, че ще бъдем обществения вектор в държавното управление и отстояхме в сложни диалози тази поръчка в съдружното съглашение.

Другари, до съдружното съглашение се стигна след транспарантни и обществени договаряния в 18 работни групи. Благодаря на всички участници в тези нелеки договаряния. Благодаря за професионализма, с който отстояха съществени политики от нашата стратегия и предизборни задължения.

Още от началото на договарянията за сформиране на държавно управление и до ден сегашен ние сме не просто нужната партия за допълнение на гласове в парламентарното болшинство. Ние сме главен дирек на непоклатимост, сигурност, предвидимост, предсказуемост и професионализъм в ръководството на България и в Народното събрание.

За по-малко от месец се видя, че нашето искане за повече страна в поддръжка на хората не е просто идеологически принцип на Българска социалистическа партия, а е модерна нужда за стопанската система и за хората. Правителството предприе ограничения, които на процедура я осъществиха. Наложихме мораториум върху нарастването на сметките на битовите консуматори. Подпомогнахме с близо 2 милиарда лева семействата и бизнеса с директна интервенция на страната. Напълно наша самодейност е най-сетне да осъществяваме различен приоритет от програмата на Българска социалистическа партия - битката с монополите в отбрана на жителите. И започнахме от мобилните оператори, от колекторските компании. Предстои ни тази с частните правосъдни реализатори. С цялостното схващане, че се изправяме против голяма финансова мощност, само че твърдо решени, по този начин, както говорихме в съпротива на думи, в този момент да свършим работа, когато сме в ръководство.

В ход е подготовка за основна правосъдна промяна, която да върне справедливостта в България. Заедно приготвяме плановете на закони за закриване на профилирания съд и прокуратура и за смяната на КПКОНПИ, за оставката на основния прокурор, само че и за същностната, дълбоката смяна в правосъдната система.

Само за един месец и без нито един ден толеранс към държавното управление, три съществени политики на Българска социалистическа партия, за които се борим от години направиха първите стъпки - засилената роля на страната, битката с монополите в отбрана на жителите и правосъдна промяна.

Разбира се, нашето лице, нашата същина като лява и социалистическа партия е обществената страна и обществената политика. Ние сме общественият дирек в държавното управление и най-много по това хората ще съдят за нас. Един от най-силните изразители на този обществен вектор е политиката по приходите. В разследване на рецесиите, бедността и неравенствата се усилват. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните. Правителството предприе ограничения за обезщетения, само че те не са задоволителни. Инфлацията, внезапният скок изяждат приходите.

Другари, грешката при преизчисляването на пенсиите ни направи уязвими. Но през днешния ден ние би трябвало да кажем - всички пенсии се преизчислени и увеличени. Разликата пристигна от намаляването на коронавирус добавката, която не е част от пенсията - от 120 лева на 60 лева Но и тази разликата не трябваше да я има. И тази неточност ще изправим при започване на февруари. Всички пенсии, получили по-малко по отношение на декември, ще бъдат обезщетени през февруари.

Не смятайте, че с това ще приключим нашата битка за почтено заплащане, за почтени приходи, почтени пенсии на нашите родители, на нашите баби и дядовци.

Ние продължаваме да стоим на позицията за преизчисляване на всички пенсии с нов средноосигурителен приход. До края на юли ще обсъждаме този нов модел на пенсионната система, която да бъде по-справедлива и възрастните хора да получат тези почтени приходи, които са заслужили, които са изработили и които ще им дадат опция за по-достоен живот. През юли по този въпрос и освен по него, ще има актуализация на бюджета. В тази актуализация ще залегнат същностните промени в разнообразни браншове, за които Българска социалистическа партия от години се бори. Освен в пенсионната, в просветителна, в здравна сфера. Но проблемите на хората няма да чакат дотогава. Много е значимо да се работи в този момент, в най-трудните месеци. Подготвен е бюджетът, който би трябвало да бъде признат през януари.

Уважаеми делегати,

Смея да настоявам, че толкоз обществен бюджет не е имало от дълго време в България. Социалните разноски са увеличени с над 30% по отношение на 2021 година

Благодаря на министрите на Българска социалистическа партия за напъните, които положихме. Благодаря и на министъра на финансите, който одобри нашите оферти. Това не са просто цифри. Зад числата, които ще ви кажа, стоят съществени политики на партията - 20 милиарда лева за обществена политика.

Уважаеми приятели и другарки,

Най-голямото предизвикателство пред нас като партия, като общество, като държавници, като народ е демографската злополука. Каквото и да вършим, в случай че няма народ, няма никакъв смисъл. Грижата за младите и за децата, за увеличение на продължителността на живота, намира действително изражение в бюджета за тази година. Ето по какъв начин:

Мечтаните от нас безвъзмездни детски градини и ясли са факт от 01.04.2022 година, с 10% се усилват парите за издръжката на детски градини и учебни заведения, с които ще се платят увеличените разноски за електро и топлоенергия, горива и вода. Децата в предучилищните групи ще продължат за получават безвъзмездни закуски, само че с повишен бюджет за това, с цел да бъде храната по-качествена. 6,5 мнл. лева са заложени за превоз на учениците от средищни учебни заведения и професионални гимназии в прилежащи обитаеми места. Ще се закупят и нови учебни рейсове, с цел да не остане и едно дете без опция да има достъп до обучение. Със 100 млн. лева ще се финансира нова стратегия за извънкласни действия в учебно заведение. И тази година учениците ще почиват гратис на море, а бюджетът се усилва и за тази мярка. С 15 млн. лева се финансират физкултурни салони, спортни площадки в учебно заведение, в името на здравето на децата. Заработва и нова стратегия за посредници и обществени служащи в детските градини и учебни заведения. Повишават се заплатите, още веднъж заплатите на учителите, като стожерите, като хората, които оказват помощ на нас, на фамилиите, за развъждането на нашите деца.

Разбира се, няма по какъв начин за един месец да решим всички проблеми, само че това е първата огромна крачка за обществена правдивост. Заслугата за това, че присъединяване на Българска социалистическа партия и „ Българска социалистическа партия за България “ в присъединяване на страната. Знаем, че хората са изтощени. Знаем, че са мачкани години наред. Знаем, че нямат самообладание за цялостна смяна и ще се опитаме да я създадем, допустимо най-бързо. Не се оправдаваме, просто имахме единствено един месец за работа и нито един ден спокоен, нито един ден толеранс. Въпреки това, продължаваме да работим в осъществяване на уговорките на Българска социалистическа партия, поети в нашата стратегия и предизборната акция.

Уважаеми другарки и приятели,

Ние, Българска социалистическа партия и коалиция „ Българска социалистическа партия за България “, няма да отстъпим от декларацията на 44-то Народно заседание и Договора за добросъседство. Преговорите на РСМ за участие в Европейския съюз, не могат да станат за сметка на българския народен интерес и историческата истина. Не могат да станат, до момента в който има език на омразата и дискриминация по отношение на жители с българско съзнание.

Много ще се изговори на днешната полемика - какво да създадем, с цел да възродим Българска социалистическа партия. Да я вдигнем още веднъж. Ще има най-различни отзиви. Казвам своето в този момент - морал и доказване в ръководството. А то става по три метода - хрумвания, хора и дейности. Ние имаме своите хрумвания и започнахме добре с първите стъпки в ръководството - да ги отстояваме, те да стават забележими и да стават държавна политика. Ние имаме хора на всички нива - готови за ръководството. Остават ни дейностите. Нека да покажем точно с дейности, че Българската социалистическа партия е тази партия, която постоянно ще отстоява националния интерес на България. Която е за обществената страна. Която е за правдивост. Която е за разцвет. Която е за развиване на стопанска система. За обучение, обвързвано с стопанската система. За земеделие, което храни българския народ. За развиване на културата и духовността, която постоянно е била стожер на България. За развиване на опазване на здравето, до което всеки да има достъп. За развиване на икономикa, която не просто ще ни обезпечи повече Брутният вътрешен продукт, а ще даде нов модел на правене на стопанска система. Ние би трябвало да потвърдим, че такава България, каквато си я представяме и за каквато мечтаем, може да стане действителност посредством ръководство, в което Българска социалистическа партия взе участие, работи и потвърждава посредством моралния си образ, посредством професионализма и фрагментите си, че това, което споделяме, го вършим и не отстъпваме.

Вярвам във вас, че това ни следва в идващите месеци и години. Пожелавам на всички на добър час. И всичко, което през днешния ден си кажем, да пр

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР