50-годишната Ганка Христова е медицинска сестра. Работила е повече от

...
50-годишната Ганка Христова е медицинска сестра. Работила е повече от
Коментари Харесай

Израелски хирурзи забравиха пинсета в корема на българка

50-годишната Ганка Христова е здравна сестра. Работила е повече от 10 години в Израел, където е гледала възрастни хора със здравословни проблеми.

Преди три години се постанова да й създадат неотложна интервенция на дебелото черво. Заради влошеното си положение Ганка остава в болница "Beilinson " по-дълго от плануваното, а когато положението й се нормализирало и пристигнало време да се прибере в България, схванала, че паспортът й е изминал.

Въпреки невалидния документ, българката съумява да напусне Израел с другар, който подсигурява за нея със личните си документи. Това обаче не се оказал единственият проблем на летището.

„ Няколко пъти ме връщаха, пищи цялата система. Както всекидневно смъкват се обувки, метали. Системата обаче продължаваше да пищи. Час преди полета ме пуснаха и ми оповестиха, че нямам право да влизам в страната 5 години”, споделя Ганка Христова, представена от Нова телевизия.

В този миг тя не подозира, че в корема й има 15-сантиметрова пинсета , забравена след интервенцията. Тя не схваща от кое място идва казусът в продължение на няколко месеца.

"Сутрин пиех едно успокояващо, вечер - друго. Усещането ми беше за тежест ", добавя здравната сестра.

След безчет прегледи дамата схваща за забравената пинсета и се обръща към болничното заведение в Израел. От там й споделят, че нищо не могат да създадат, в случай че не отиде в болничното заведение за експертиза. Да се върне в израелската болница обаче Ганка не може поради възбраната, която е получила на летището за изтеклия си паспорт и поради нарушаването на закона.

На фотосите, направени в болница у нас, ясно се вижда пинсетата. Така към този момент две години българката живее с металния инструмент в корема си.

"Искам всеки да си заплати за грешките. Искам правдивост ", добавя Христова.

Ганка Христова е здравно обезпечена. У нас интервенции за премахването на следствията от лекарски неточности като тази се поемат от Здравната каса, само че не и страничните разноски като престой и консумативи. От огромно значение е и какво е забравено в корема й и ще има ли странични резултати.

Христова не може да си разреши да заплаща. Българската болница е пресметнала какъв брой коства да създадат интервенция и да й извадят пинсетата отвън здравната каса. 10 000 лв., които Ганка чака да платят от израелската болница.

"Финансово не съм постоянна, тъй като не работя. Затова желая да ми платят ", сподели още Ганка Христова.

Според посолството на Израел всеки, който желае статутът му за влизане в страната да бъде преразгледан, може да подаде молба с нужните учредения и причини в посолството.

По думите на Христова обаче, тя е подала такова искане и е получила отвод от израелското посолство. Така, до момента в който не изтекат идващите две години, до момента в който има черен щемпел или до момента в който не й разрешат да влезе за закрепен интервал, българката ще събира пари за интервенцията у нас и ще се надява забравената пинсета да не докара до нови затруднения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР