50 години затвор грозят българин, който е разпространявал детска порнография

...
50 години затвор грозят българин, който е разпространявал детска порнография
Коментари Харесай

50 години затвор грозят българин, разпространявал детска порнография във Флорида

50 години затвор грозят българин, който е разпространявал детска порнография във Флорида. 49-годишният Пламен Велинов е бил хванат предходната година, откакто управляващите в Съединени американски щати са изпратили молба за правна помощ до София. Той е бил задържан дружно с американеца Антъни Кендъл.
Делото против Велинов ще се гледа през месец ноември в Тампа, Флорида. То трябваше да стартира през август, само че беше отсрочено по искане на Велинов и съдът направи това изключение. Причината, съгласно отбраната, е доста материал, възложен от прокуратурата по случая.
Двамата са били в основата на мрежа за уеб сайтове за детско порно, основана във Флорида. Компанията се е казвала „ Нюстар ентърпрайс “.
Българинът, който към този момент е екстрадиран в Съединени американски щати
с цел да бъде съден, е набирал материалите. Антъни Кендъл пък е отговарял за изпирането на парите от незаконната активност, тъй че да не може да бъдат проследени.

Двамата мъже бяха упрекнати през предходната година.

Българският IT експерт, който се включва в схемата преди 16 години, ще дава отговор за интрига за рекламиране на детска порнография и скрит план за разпространяването й. Неговият сътрудник ще се изправи на подсъдимата пейка за пране на пари и скрит план за
пране на почти 1 млн. $
Велинов към този момент е екстрадиран в Съединени американски щати, където ще получи сурова присъда. Ако бъде приет за отговорен, той може да отнесе минимално наказване от 15 години затвор. Цифрата най-вероятно ще се увеличи доста, защото присъдата от двете обвинявания ще се акумулира. Така компютърният експерт може да бъде изпратен и за 50 години зад решетките.

Американските управляващи се готвят да конфискуват от Велинов над 434 хиляди $ в активи, излиза наяве от тяхно публично известие. Службите към този момент са го уведомили за решението си. В него е записано, че за финансовите средства имало доказателства, че са извоювани от закононарушения.

Не по-малко сурово отношение чака и Антъни Кендъл. Ако бъде приет за отговорен,
той може да получи 20 години затвор
От него също ще бъдат отнети парични активи, само че в размер на 944 678 $. В Съединени американски щати проверяващите са безапелационни, че и тези пари са директно свързани със уеб страниците за детско порно.

Каква тъкмо е била функционалността на Велинов?

Той е бил админ на уеб страницата, качвал е видеата и е отговарял за достъпа на клиенти. Според службите мрежата била безвъзмездна за потребление, само че против избрана сума най-големите почитатели можели да гледат още по-нецензурирани материали, написа „ 168 часа “.

Абонаментите за това „ наслаждение “ били три – 50 $ за 34 дни, 80 за 2 месеца и 100 $ за 3 месеца. Плащането на парите ставало само в уеб страницата за да се прикрие защо се дават те. Групата откривала търговски и банкови сметки на разнообразни места в Съединените щати, с цел да не бъде проследен произходът на средствата. Трансакциите били насочвани към 3 компании – компаниите за бижута „ Ивъл ейнджъл джулъри “ и „ Ивъл ейнджъл “, както и софтуерно дружество с название „ Уебматрикс “.

Докато Пламен изпълнявал администраторските функционалности, Антъни Кендъл бил претрупан с финансовата част. Службите са безапелационни, че той е разкрил сметки за обработка на заплащанията към Newstar Enterprise, улеснявайки прикриването на парични преводи, които били в размер почти на 1 млн. $.

В схемата с изпирането взели участие още няколко души. Сред тях са към този момент умрелият Кенет Пауър, апетитен за главен състезател в измамата, който ръководел и направлявал интервенциите, както и брачната половинка му Татяна Пауър. Задържани са 53-годишният Патрис Виловски-Мевора и 58-годишната Мери Лу Бьоркман, които неотдавна се признаха за отговорни.
По какъв брой е печелила организацията от незаконната активност?
По информация на българските управляващи бандата се е сдобила с над 9 млн. Долара единствено за няколко години. От тази сума Велинов прибрал почти 500 хиляди $. Цифрите не учудвали никого, защото съгласно следствието потребителите на уеб страниците с нецензурирано наличие били от над 101 страни. У нас също имало такива. Службите към този момент се заканиха, че сънародниците ни, които са посещавали уеб страниците за детска порнография, ще бъдат проследени и няма да могат да се скрият, защото имената им са повече от ясни, както и местоположението им.
Какво е било наличието на платформата, която Велинов поддържал?
Според правосъдните документи учредената през 2005 година Newstar Enterprise съумяла да сътвори, а след това и да поддържа уеб страници с детско порно. Разследващи американски групи открили, че компанията примамвала девойки и момчета под 18-годишна възраст. Според разписките множеството от тях били в „ предпубертетна възраст”. Не липсвали и малчугани сред 6 и 10 години. Първоначално уредниците твърдели, че децата ще бъдат употребявани като модели. Накрая ги принуждавали да се събличат, с цел да театралничат голи пред камерите.
Родителите на жертвите си мълчали против пари
Оказва се, че родителите на някои даже знаели за гнусните фрагменти, само че получавали положително възнаграждение и премълчавали. Жертвите били набирани основно от Украйна, Молдова и други страни в Източна Европа. Привличането им ставало елементарно, защото те били в уязвима възраст. Друг фактор е, че са родени в разведени или небогати фамилии.

Така в интервал от няколко години платформата разгласява над 4,5 милиона материала под формата на фотоси и видеа. За постоянните гости на уеб страниците, които имали и по-извратени култове, съществувала даже алтернатива да избират с какво тъкмо да бъдат облечени децата.
Педофилите харесвали децата в униформи на служители на реда
Педофилите можели да гледат дребните в разнообразни костюми, измежду които униформи на служители на реда и мажоретки, долни дрехи, транспарантно долни дрехи, бански костюми, чорапогащници и миниполи.

Още по-шокиращо било, че в множеството минифилми участвали и полови подиуми.

Към днешна дата шестима членове на Newstar Enterprise към този момент са с обвинявания по отношение на незаконната активност. От Америка обаче са безапелационни, че всеки от тях се смята за почтен, до момента в който не бъдат потвърдени изцяло неговата виновност и съпричастност към огромната скица.

„ Разследването у нас стартира преди 6 месеца по искане на американската страна – изясни на брифинг зам. основният прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов. – Велинов беше арестуван на 16 ноември. Това се случи посредством потребление на специфични техники за локализирането му. Бяха осъществени претърсвания и изземвания на няколко адреса в София. Работихме взаимно с сътрудниците от Департамента по правораздаване и вътрешна сигурност на Съединени американски щати. Иззети са голям брой електронни доказателства, които бяха изпратени в Съединените щати, където са открити спомагателни доказателства.
Каква е била конспирацията?
Установен е методът, по който е комуникирал с другите лица, които са спомагали за поддържането на уеб страниците. При връзката те са вземали всички ограничения, с цел да не бъдат прихванати от правоохранителните органи.

Според проверяващи групата се свързвала между тях посредством специфичен имейл, в който всеки от тях можел да влиза. Те не го употребявали за изпращане на писма. Схемата била следната – в случай че някой желал да рапортува значима информация, той просто запаметявал написаното в директория „ Чернови”. След това получателят незабавно го отварял, с цел да го прочете, а по-късно триел известието.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР