50 години след дипломирането си девическата паралелка 11. В от

...
50 години след дипломирането си девическата паралелка 11. В от
Коментари Харесай

Пак в клас, но без барета и бяла якичка СНИМКИ

50 години след дипломирането си девическата паралелка 11. В от випуск 1968 година още веднъж влезе в Руската гимназия. Този път на вратата не чакаше тогавашният шеф, който да следи дали всички са с барети. Нито от втория етаж връстници се опитваха да хвърлят шапки на неизрядните.

Тъмносинята манта с бяла кръгла якичка от предишното Петрана Вълчанова бе сменила с розово сако и кожен панталон. „ И учебното заведение се е трансформирало, и себе си не можем да познаем! ”, ахнаха тогавашните девойки, които в този момент карат втора, че и трета младост. Събра ги още веднъж 60-годишнината на ЕГ „ Иван Вазов ” и Денят на отворени порти в границите на честванията.

Откакто паралелката се дипломирала, всички се видели вкупом за 25-годишнината на школото, а от този момент се събират всяка година. Красимира Враснелова пристигна на честването с железна кутия, цялостна с черно-бели фотоси с къдраво бяло крайче, както са ги правили по това време. От вътре изскочи спомен от бригада в Голямо Конаре. Валеше доста мощно и ни прибраха в културния дом, описа Красимира.

Покойният водач на КНСБ доктор Желязко Христов, който тогава бил душата на всяка компания, пръв се качил на сцената. И учениците си спретнали спонтанен концерт. По това време учебното заведение имаше сценичен състав, хор, гимнастически тим, а аз свирех на цигулка в оркестъра, напомни си възпитаничката на елитната гимназия. В ония години към момента се изучавал единствено съветски език с втори – немски. Всичко се преподаваше на съветски, дори и немският, върна лентата 11. В.

Изпитваха ни по 6 пъти по всеки предмет, контролните – настрана, спомни си и Божана Гиндева. Никога не е съжалила, че е учила славянския език, бил й от огромна изгода и след промяната на политическия курс. Благодарение на съветския опазих докторантура, тъй като цялата преводна литература излизаше първо на него и съм я чела по този начин, изясни тя.

Порасналите девойки си спомниха какъв брой строги били разпоредбите в учебно заведение по тяхно време. Като единайсетокласнички ги предиздвикали да си подстрижат дългите коси. А гимназията имала две униформи – ежедневна и парадна от бял копринен шантунг. С формалната блокът на школото дефилирал на манифестациите, постоянно до възпитаниците на Английската гимназия. А от уредбите гръмко разгласявали междинния триумф на учебното заведение – все отличен.

Наташа Маричкова пък е от випуск ’66, тъкмо от класа на Желязко Христов. Били най-лудата паралелка. С любов си спомня учителката по търговия. Беше хрисима жена, само че й се качвахме на главата, като придърпвахме с крайници чиновете напред към дъската, описа за ученическите лудории възпитаничката на ЕГ " Иван Вазов ". Най-добрите житейски уроци получила от класната си Вера Минкова и учителката по съветски език и литература Татяна Александровна. Езиковата гимназия ми даде доста познания, като ме научи също на отговорност и дисциплинираност, признателна е Наташа Маричкова, въпреки че пътят й не траял с непознатия език. Не я приели да следва интернационален туризъм, омъжила се. На 70 година през днешния ден е професионален готвач с две деца и трима внука.

Срещата на поколенията във връзка 60-годишнината очерта и приемствеността сред възпитаницине. Диана Георгиева е приключила гимназията през 1973 година и към този момент 31 година преподава в школото история. Ученичката й Гергана Георгиева също се върнала в учебното заведение си като учителка и през днешния ден води часовете по съветски.

Учители и ученици на ЕГ „ Иван Вазов ” с трогване разгледаха таблата с черно-бели фотоси от архивите, запечатали моменти от часове по машинопис, трудово образование, танци и училищен забави, тренировки по художествена гимнастика, прицелване по време на военно образование. Сълзи провокира и тогавашният надпис над входа на учебното заведение „ Добро пожаловать! ”

Тази вечер в Градския дом на куртурата е тържественият концерт за 60-годишнината на учебното заведение.

Учител целунал стълбите

24 години от живота на Георги Георгиев са минали в кабинет 24 на Руската гимназия. А когато пристигнало време да се пенсионира, преподавателят коленичил и целунал стълбите на учебното заведение.

84-годишният мъж се върна още веднъж в класните стаи в Деня на отворените порти по случай 60-годишнината на школото, издокаран в мрачно сив костюм с дискретно райе и винена вратовръзка. Когато влязох за първи път, учениците възкликнаха: „ Най-сетне мъж учител! ”, спомни си учителят по литература. Винаги е държал да прочетат творбите и да проучват сами, а не да преповтарят написано от различен. Изисквал еднообразно да се познават и Вазов, и Шекспир.

Като единствен мъж в колектива на времето Георги Георгиев бил и доста ухажван. Със смях споделя по какъв начин посадил една бреза за колежката по съветски Ирина Тончева. В школото след това тръгнал слух, че фиданката била отскубната от ревнивост от Ирина Кънева – и тя учителка по съветски. Моите възпитаници обаче след това посадиха бор, който няма изтръгване, уточни снажното дърво до входа Кънева.

Заветът към випуск 2058: Мислете отвън матрицата!

Випуск 1968 година връчи на ЕГ „ Иван Вазов ” свое обръщение към учениците, които ще завършат през 2058, когато школото ще закръгли 100 година В него поколението от предишния век пожелава на младата промяна креативност и разцвет. И дава рецептата: „ Знайте, че:

- Вие сте специфични

- Полагането на последователен и старателен труд се отплаща

- Грешките дават скъпа опция за образование

- Има аспекти от живота, които са отвън вашия надзор

- Добрите решения водят до разцвет

- Лошите решения водят до съществени последици

- Уважение се гради, не се купува.

По пътя на развиването си:

- Начертайте си собствен личен път

- Останете правилни на себе си

- Бъдете лоялни и говорете истината

- Бъдете толерантни

- Мислете отвън матрицата "
Малко преди да връчат посланието, създателите съжалиха, че не са го изписали на съветски. Но пък учениците могат да си го преведат на езиците, които учат. В момента те са 6 - британски, немски, френски, съветски, италиански и испански.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР