50 год. след първата копка на АМ Хемус“, колко правителства

...
50 год. след първата копка на АМ Хемус“, колко правителства
Коментари Харесай

50 год. след първата копка на АМ „Хемус“, колко правителства нанесоха щети за десетки милиони?

50 год. след първата копка на Автомагистрала „ Хемус “, какъв брой държавни управления нанесоха вреди за десетки милиони? Строителството й стартира през есента на далечната 1974 година и до есента на 2022 са построени едвам 191 км, като по-голямата част от тях са издигнати в интервала преди 2000 година, напомнят специалистите от Института за пътна сигурност.

В интервала 2011 – 2018 се поставят много старания от страна на държавните управления за дострояване на автомагистралата. Останалите за строителство километри са разграничени на общо 11 участъка  с обща дължина от 244 км.

фотография: БГНЕС

След 2018 г на процедура остават за строителство общо 9 лота с обща дължина 223 км, като първичният проект планува строителството им да се организира на три стадия:

I-ви Етап – Лотове 1, 2 и 3 с дължина 52 км

II-ри Етап – Лотове 4,5 и 6 с дължина 83 км, и

III-ти Етап – Лотове 7, 8 и 9 с дължина 89 км

На 20.12.2018 година сред Агенция „ Пътна инфраструктура “ и държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД е подписан контракт РД-122/20.12.2018 година за построяването на 134,14 км от автомагистрала „ Хемус “ в сектора от пътен възел „ Боаза “ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново, като строителството би трябвало да завърши до 2023 година. До този миг не изпълнен нито един период очакван контракта.

В интервала от май 2021 доникъде на 2023 в България се смениха 6 държавни управления, като четири от тях бяха назначени от президента на страната като служебни. През този интервал се изредиха четирима министри на районното развиване и благоустройството и се направиха шест следващи смени на шефа на АПИ.

Защо толкоз доста министри за този къс интервал не можаха да продължат построяването на Автомагистрала „ Хемус “?

Института за пътна сигурност извърши инспекция на дейностите на всички министри виновни за построяването на Автомагистрала „ Хемус “ и установи, че всеки един от тях дава обещание започване и довеждане докрай на автомагистралата и всичките се провалят в това си желание.

На 09.12.2021 година тогавашния министър на Министерство на регионалното развитие Виолета Комитова декларира „ първите 51 км. на Автомагистрала „ Хемус “ ще бъдат пуснати през 2024 година “.

фотография: БГНЕС

През април 2022 тогавашният министър на Министерство на регионалното развитие Гроздан Караджов заяви, че първият стадий от Автомагистрала „ Хемус “ с Лотове 1, 2 и 3 ще бъде подготвен в края на 2024, като даже първият от тях Лот 1 може да бъде подготвен още същата година. Също по този начин прогнозното разкриване на строителна активност в сектори 4 и 5 ще бъде през 2022, а за сектор 6 през 2023. Според министъра задачата е била целият сектор от автомагистралата до пресичането с първокласния път Русе-Велико Търново – да бъде подготвен до 2026.

фотография: БГНЕС

На 16.08.2022 идващия министър Иван Шишков установи, че за последните 6-7 месеца по автомагистрала „ Хемус “ не се е работило заради липса на заплащания към изпълнителя „ Автомагистрали “ ЕАД от страна на служебното държавното управление, в което самият той беше заместник-министър. Тогава той не се ангажира със периоди за довеждане докрай и сподели, че следва „ зазимяване “ на градежа. Такова не е осъществено.

фотография: БГНЕС

На 15.02.2023 министър Шишков декларира, че до края на 2023 година ще бъде построен лот 1 от аутобана – от Боаза до разклона на пътя за Луковит и Угърчин.

На 31.08.2023 година новият министър на Министерство на регионалното развитие Андрей Цеков упреква всички свои прародители като декларира, че „ автомагистрала „ Хемус “ е пленник на порочни възлагания, осъществени през 2018 и 2019 година, в безусловно нарушаване на закона, както и жертва на бездействията на няколко следващи държавни управления, които не са прекратили тези практики и не са потърсили решения “.

Няколко дни по-късно той претърпява катарзис и декларира „ има късмет строителството на автомагистрала „ Хемус ” да продължи от тази есен и до края на 2025 година да са подготвени още 80 км “, макар безспорните нарушавания на закона съгласно него.

На 23.01.2024 година министър Андрей Цеков още веднъж заяви, че през месец март 2024 се възобновява строителството на Автомагистрала „ Хемус “. Подготвят се за сключване анекси за актуализиране на цените, като се чака от „ изпълнителите “ да изготвят настоящи графици и да се договорят нови периоди за осъществяване. Строителството по негови думи ще се оскъпи с 25-30% заради утвърдената индексация и също по този начин, че можем да чакаме нови към 80 км от автомагистралата да бъдат приключени до края на 2025.

фотография: БГНЕС

Всичко това наподобява нереално на фона на следните обстоятелства:

-Изпълнителят на градежа на „ Хемус “ на процедура е единствено един и това е държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД

-Все още има сектори в които не е осъществено отчуждаване на парцели, през които минава трасето на автомагистралата, и то в сектор 2

-Има нерешени проблеми с геологията

-В сектори 4 и 5 има потвърдено нелегално строителство, чиито статус към момента не е решен

-Гаранциите за качествено осъществяване според подписаните 2 контракта за „ Хемус “ се носят от същата компания Автомагистрали, до момента в който на процедура подизпълнителите правят СМР

-При осъществена инспекция от страна на прокуратурата са установени нарушавания при превъзлагане на проектирането на сектори от автомагистралата от страна на „ Автомагистрали “ ЕАД, за което е назначена насрещна инспекция за която още няма информация

На 07.02.2024 г специалисти от Института за пътна сигурност направиха проучване на построени, само че незавършени сектори от Автомагистрала „ Хемус “ на лотове 1 и 2, където бяха открити следните обстоятелства:

-Изграденото в интервала пътно тяло в интервала 2021-2022 е оставено неукрепено и изложено на атмосферното въздействие. В резултат от проникналата влага главните пластове са мощно компрометирани и няма да имат нужната носимоспособност за вдишване натоварването от бъдещия трафик

-Откосите не са нормализирани и са почнали да се разрушават. Същото се следи и в отводнителните канавки, върху които има поникнали плевели и е нарушена връзката сред обособените детайли

-Поникнала растителност се следи и върху горния слой на нормализираната основа, защото тя не е запечатана и не са положени старания за нейното консервиране. В резултат на това са почнали да текат дегеративни процеси и разрушване, а в ядрото текат и органични процеси

Положеният тук-там главен асфалтов слой не е завършен според изискуемите стандарти и също е почнал да се обрушва където не са положени водещи линии – част от тях се виждат складирани на палета по дължина на трасето.

Така построените обекти са оставени на произвола и на времето и на ориста – с изключение на, че не са консервирани, няма никаква защита и по тях се движат свободно външни лица, коли и животни

Основната причина за това положение е непросветеност, безхаберие и липса на отговорност както на виновните лица – министри, шефове на АПИ, по този начин и на изпълнителя в лицето на „ Автомагистрали “ ЕАД. Всичките министри обществено афишират периоди за дотъкмяване на автомагистралата с цел да си завоюват политическо време.

Нито един от тях не подхваща дейности за консервиране на незавършеното строителство за да не се компрометира към този момент осъществените строителни действия.През лятото на 2022 даже породи риск от бракуване и разрушение на към този момент излети, само че не инсталирани авансово напрегнати греди за виадукти след възел Боаза, заради прекъсване на строителството.

С некомпетентното си ръководство на държавните запаси са нанесени вреди за десетки милиони левове.

Всичко това демонстрира, че на този стадий не може да се приказва за продължение активността по строителството или тъй наречените „ дострояване “ без да се вземат ограничения за елиминиране на горните проблеми. Полагането на асфалт върху по този начин компрометираното земно платно ще докара до нови бързи деструктивни процеси на приключената автомагистрала – в началото деформации, след това и слягане и бързо разрушение.

Необходимо е да се направи сериозен разбор на положението, да се вземат проби (ядки) от построените, само че незавършени сектори и да се подхващат ограничения за премахване на проблемите.

Кой ще поеме отговорност за позволените пропуски, питат ИПБ.

Източник: tribune

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР