50 души служители на Държавна агенция Архиви излязоха на протест

...
50 души служители на Държавна агенция Архиви излязоха на протест
Коментари Харесай

Архивистите искат увеличение на заплатите с 30%, надяват се МФ да ги чуе

50 души чиновници на Държавна организация " Архиви " излязоха на митинг пред постройката на институцията в София. Причината е, че всички те упорстват за нарастване на заплатите с най-малко 30% от 1 юли.

Освен това архивистите желаят още увеличение на спомагателните хонорари за постигнатите резултати четири пъти годишно и в размери отговарящи на постигнатите резултати, регулярно увеличение на възнагражденията по отношение на самостоятелните годишни оценки на чиновниците за постигнатите резултати и застраховане на здравословно и безвредни условия на труд.

Председателят на синдиката на архивистите към КНСБ и чиновник в Държавна организация " Архиви " Михаил Иванов съобщи пред публицисти, че техните заплати с години са подценявани и са извънредно ниски. Средната заплата за експертни длъжности е под 1400 лева - към 1 350, а за всички останали чиновници - към 1 250 лева Хроничното ниско възнаграждение провокира отлив на фрагменти и огромно текучество на хора, което пречи на работата на архивистите. Около 20% от бройките за компетентност " Архивист " не са запълнени поради ниското възнаграждение.

На въпрос на News.bg, в случай че въпреки всичко архивистите не получат желаното от тях нарастване на заплатите с 30%, подготвени ли са да спрат работа, Иванов разяснява, че са подкрепени от всички техни сътрудници от цялата страната и имат настройки да продължат с протестните дейности в границите на закона. Ако не реализираме и не намерим решение, продължаваме митинга, както е уредено по закон, изясни той.

Димитър Попов, чиновник на Държавна организация " Архиви " се надява Министерство на финансите да чуе настояванията на архивистите. 1 000 лв. е заплащане, на което един човек може да се надява, само че няма да получи, в случай че стартира работа в архивите. Това е едно от главните усложнения, които изпитваме, тъй като идват хора, работят един месец и си потеглят с мотив, че не гледат на архивите като перспективно място за професионално развиване, сподели Попов.

На въпрос на News.bg по какъв начин и по какъв метод работата на един архивист може да стане привлекателна и забавна за младежите, Попов добави, че архивите сами по себе си са привлекателни, тъй като съдържат документи от всевъзможен темперамент. Идва моментът, в който с изключение на забавно и привлекателно място за работа, човек би трябвало да може да покрива потребностите си, да си заплаща сметките и да се усеща оценен за това, което прави. Ако възнаграждението се промени, комбинацията от забавна работа с положително възнаграждение ще бъде задоволителен тласък хората да продължат да идват в архивите и да работят в тях, сподели Димитър Попов.

Председател на Държавна организация " Архиви " е лекар Михаил Груев, който поддържа настояванията на архивистите.

По традиция на митинга имаше и засилено полицейско наличие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР