50 000 са новородените деца в България през изминалата 2022

...
50 000 са новородените деца в България през изминалата 2022
Коментари Харесай

С близо 4% са намалели новородените в България само за година

50 000 са новородените деца в България през миналата 2022 година, като момчетата надвиват над девойките. Това е с близо 4% по-малко от предходната, 2021 година В България раждаемостта е най-висока в областите Сливен, София и Пловдив.

Общият брой на децата на възраст от 0 до 17 година е 1 099 696.

Това се споделя отчет, квалифициран от Националния статистически институт (НСИ) взаимно с УНИЦЕФ. Той бе показан от създателите на конференция във връзка Деня на детето. 

За сметка на намаляващата раждаемост обаче коефициентът на детска смъртност също спада надолу. В страната през 2022 година са умряли 274 деца на възраст до една година, а коефициентът е бил 4.8% . За съпоставяне, през 2001 година коефициентът на детска смъртност е бил 14.4%, а през 2021 година - 5.6%. 

Децата, родени отвън брак през предходната година пък са 60% от всички. В селата делът е по-висок, в сравнение с в градовете. За 80% от извънбрачните раждания има данни за бащата, което значи, че тези деца най-вероятно се отглеждат в фамилна среда от родители, живеещи в общуване без брак. 

Броят на разводите през 2022 година е 9 525 . Това е по-малко от записаните през 2021 г. 

България е в топ 3 на страните с най-голям дял деца в риск от беднотия и обществено изключване в Европейския съюз – 33%.

Планът има за цел да понижи броят на децата, които са в риск от беднотия или обществена диференциация със 197 000 до 2030 година, означи представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. Специалистът акцентира, че приоритет за организацията е да приложи трайното извеждане на децата от бедността в България.

Влиянието на бедността върху децата може да има дълготрайни последствия, защото визира достъпа им до жизненоважни запаси като храна, вода и заслон, както и обучение, здраве, протекция и прочувствено благоденствие, предизвестяват от организацията.

Друг акцент в отчета е казусът със замърсяването на въздуха, който въздейства неподходящо върху здравето на децата. Данните демонстрират, че в България показателят за климатичния риск за децата е относително висок - 3,9 %. 

" Статистическите данни ще са от изгода за работата на всички държавни институции при създаването, използването и отчитането на прилаганите политики за децата " , разяснява ръководителят на Национален статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов.

" Важно е да забележим картината и да разберем в какво се състои казусът и какви решения да търсим " , уточни Кристина де Бройн. Тя напомни, че през октомври 2022 година е признат Националният проект за деяние за осъществяване на Европейската гаранция за детето до 2030 година

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР