5% - толкова се оказаха средствата в Плана за възстановяване

...
5% - толкова се оказаха средствата в Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Фандъкова: 5% са средствата за София в Плана за възстановяване

5% - толкоз се оказаха средствата в Плана за възобновяване и резистентност, които са планувани за съответни планове на София. Според вицепремиера по европейските фондове това е огромната централизация на средства, която би трябвало да се понижи.

Днес съумях да споделя на господин Пеканов, че зад тези „ 5% централизация “, стоят над 1,5 млн. жители, които изпращат в държавната хазна 40% от данъчните доходи, които страната събира. На фона на тази „ централизация “ би трябвало да отчетем и фактът, че Столична община от години не получава така наречен изравнителна дотация – % от налозите, които да се връщат от страната в общинския бюджет.

Затова съм, меко казано, извънредно несъгласна с медийните изяви на вицепремиера господин Пеканов, който за два дни неведнъж съобщи в народен ефир, че търси благоприятни условия за понижаване на средствата, планувани за София в Плана за възобновяване и че София взима голям запас от този за цялата страна.
 Столична община ще реновира знакови исторически обекти Столична община ще реновира знакови исторически обекти
Столичният общински съвет ще прегледа отчет на кмета на София Йорданка Фандъкова за разпределяне на 300 000 лв. от бюджета на Столи...

Това е повода и през вчерашния ден да желая незабавна среша със служебния министър-председател господин Янев. Благодаря му, че одобри настояването ми и през днешния ден разговаряхме с неговия екип за финансирането на двете разширения на третата линия със средства от Плана за възобновяване и резистентност.

На предходна среща с вицепремиера се пробвах да му обясня разликата сред Кохезионните фондове и Плана за възобновяване и резистентност. Да, София към този момент е стопански мощен град и някои от нашите планове, като този за метрото, не могат да получават пари от кохезионните фондове, те остават ориентирани изцяло към по-бедните райони.

Планът за възобновяване обаче е напълно различен, нов механизъм. Неговата цел е да подкрепи страните и градовете да се оправят с последствията от пандемията и да развиват устойчиви и зелени политики. Проектът за метрото на София дава отговор изцяло на критериите за финансиране, каквато досега беше и предварителната оценка на Комисията.

Категоричен мотив е и фактът, че от 12 утвърдени досега проекта на страни, в 5 от тях са заложени планове за метро, в това число и на столици. Така изказванията, че столиците са богати и не би трябвало да бъдат финансирани са просто несъстоятелни и манипулативни. Зад тях евентуално стоят други цели, които не се ангажирам да разясня.
 Фандъкова: Министерство на регионалното развитие изключи четири ВиК плана на София от проекта за възобновяване Фандъкова: Министерство на регионалното развитие изключи четири ВиК плана на София от проекта за възобновяване
Четири плана за създаване на канализация на територията на Столична община са изключени от главния лист за финансиране по Плана з...

Убедена съм, че господин Пеканов прави разлика сред двата механизма, само че в търсенето на причини за понижаване на парите за София и пренасочването им за други планове, употребява тези погрешни внушения.

Радвам се, че министър председателят чу разликата сред двата разнообразни механизма за финансиране и че приема метрото на София за стратегически и екологичен план.

Заявих ясно, че София не моли за лепта с това, че упорствам метрото да бъде включено в Плана с финансиране от 360 млн. лева София има цялостна подготвеност да стартира строителството още тази есен и да обезпечи над 50% съфинансиране. Това като „ дребен “ щрих са 400 млн. лева лично финансиране от общината, с което отговаряме на изказванията, че София не финансира плановете си и няма лична финансова политика. Исканията на вицепремиера Пеканов за фрапантно нарастване на налозите на софиянци, няма да разясня.

Днес получих уверения от министър-председателя господин Янев, че планът за двете разширения на метрото – през „ Подуяне “ и през „ Гео Милев “, „ Слатина “ и до бул. „ Цариградско шосе “ – ще останат в проекта за възобновяване. Вероятно с „ малко “ понижени средства. На този стадий е мъчно да дам отговор на въпроса какво е „ малко “ и какво е „ огромно “ за екипа, който дава отговор за проекта. Преди малко от кабинета разпространиха позиция, че е „ нужно понижаване на финансирането по Плана с към 200 млн. лева “ за София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР