5 стотинки надценка за един хляб си начисляват производителите, а

...
5 стотинки надценка за един хляб си начисляват производителите, а
Коментари Харесай

Производителите с 5 ст. надценка на хляб, веригите с 30

5 стотинки надценка за един самун си начисляват производителите, а комерсиалните вериги печелят по 30 стотинки от самуна. За да се постави завършек на това депутатите от Вътрешна македонска революционна организация внесоха в Народното събрание собствен ремонти в Закона за отбрана на потребителите.
Те дадоха обещание, че доколкото зависи от тях, хлабът няма да стане непостижим за българина, само че повишаването му стана факт.

Основните причини на хлебопроизводителите за това са по-високите изкупни цени на пшеницата, скока в цената на горивата и нарастването на минималната работна заплата.

Според депутатите от Вътрешна македонска революционна организация има метод да се постави ред при ценообразуването, когато става въпрос за най-основните хранителни артикули, които участват на всяка българска софра, а и са съществени за поминъка на пенсионерите.

В претекстовете си към поправките в закона те показват, че казусът не е единствено при хляба. Подобно съответствие на надценките – 1/6, съществувало и при млечните артикули.

Освен това производителите поемали брака, а и плащали в допълнение за депозиране на стоката им, за реклама...

Стоките от първа нужда в това време са едвам 1% от оборота на комерсиалните вериги, които държат към половината в търговията на дребно.

Така че намаляването на надценката на главната за българина храна, никога няма да удари облагата на веригите поради ниския дял от оборота им.

Заради това те желаят да се дефинира оптималната надценка на стоките от първа нужда.

Министърът на стопанската система, по предложение на министъра на труда и обществената политика, може в период от 12 месеца да дефинира със своя заповед оптималната надценка/и на стоките от първа нужда, като % от доставната им цена, за отбрана на икономическите ползи на потребителите, при съществуване на обществени и стопански условия, които да постановат това, написа в предложенията за изменение на закона на Вътрешна македонска революционна организация.

Надценките би трябвало да са съобразени с нормалните разноски по продажба на стоката в съответната категория търговски обект, е записано още в плана за допълнение на Закона за потребителите.

Ще е " стока от първа нужда ", както и отговорностите на търговците и производителите, ще се дефинира с разпоредба на Министерския съвет.

За Вътрешна македонска революционна организация несъмнено това са хлябът, киселото мляко, прясното мляко, сиренето, кашкавалът " Витоша ", пилешкото и свинското месо, яйцата, брашното, олиото - освен това всичко все от български производители.

Източник:dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР